Μια πορεία βασισμένη στην ανάδειξη της παράδοσης μέσω της τεχνολογίας
.
Πειραιάς 1960: Ο Βασίλης Λαφαζάνης με καταγωγή από τη Σμύρνη δημιουργεί μετά από δεκαπέντε χρόνια παραγωγής κρασιού το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο της οικογένειας. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα ο γιός του Σπύρος με σπουδές στην οινολογία αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης και παίρνει την μεγάλη απόφαση: επένδυση στην αξιοποίηση μοναδικών ποικιλιών κρασιού με έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες για να δώσουν νέα προοπτική στο ελληνικό κρασί.
Έτσι αποφασίζεται η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου σε μια από τις σημαντικότερες οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδας με ιστορία χιλιάδων ετών, τη Νεμέα. Ένα παλιό όνειρο της οικογένειας, το οποίο είχε προκύψει από την εκτίμηση της οινικής αξίας της περιοχής, είχε γίνει πραγματικότητα.
Το όνειρο αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για την εγκατάσταση και άλλων οινοποιητικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή – ο Σπύρος Λαφαζάνης ήταν ο πρώτος μη τοπικός οινοποιός που εγκαταστάθηκε εκεί- με αποτέλεσμα η περιοχή να είναι σήμερα η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας, στη οποία μάλιστα παράγονται τα ονομαστά κρασιά ΟΠΑΠ (Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας) ΝΕΜΕΑ με υποχρεωτική δωδεκάμηνη παλαίωση, αλλά και γενικότερα το brand «Νεμέα» να είναι πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο!
.
.
Νεμέα: γνωστή από τον πρώτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος εξολόθρευσε το Λιοντάρι της Νεμέας, γνωστή από τα Νέμεα που διεξάγονταν εκεί από το 573 π.Χ., γνωστή όμως και για το δυνατό κρασί της αφού ταυτίζεται με τον αρχαίο Φλειούντα στον οποίο παραγόταν ο Φλιάσιος οίνος που είχε γίνει γνωστός εξαιτίας των αγώνων και του πλήθους που συνέρεε από πολλές περιοχές της χώρας αλλά και εξαιτίας της ποιότητάς του.
Εικάζεται μάλιστα ότι αυτό ήταν το «βασιλικό κρασί» που έπινε ο Αγαμέμνονας στα ανάκτορα των Μυκηνών! Επίγονος του κρασιού αυτού θεωρείται σήμερα η ποικιλία «Αγιωργίτικο». Αν μη τι άλλο ένα κρασί με μακρόχρονη ιστορία και παράδοση και με καταγωγή από ένα μέρος που αποτέλεσε ανέκαθεν «πεδίο γόνιμου διαλόγου» του ανθρώπου με τη φύση.
Το «Αγιωργίτικο» ή «Μαύρο Νεμέας» ή «Αίμα του Ηρακλή» αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα διασημότερα ελληνικά κρασιά και μια από τις καλύτερες ερυθρές ποικιλίες στην Ευρώπη, καθώς επίσης και την μοναδική –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ελληνική ποικιλία που έχει την δυνατότητα, ανάλογα με τις διαφοροποιήσεις τις οποίες θα δεχθεί στα στάδια παραγωγής και οινοποίησής της, να προσφέρει μια ευρεία γκάμα ποιοτικών και συνάμα προσιτών κρασιών, από ροζέ και παλαιωμένα ερυθρά μέχρι γλυκούς και ημίγλυκους οίνους.
Αυτή ακριβώς την «πολυδυναμικότητα» της ποικιλίας ήταν που διαπίστωσε ο Σπύρος Λαφαζάνης από την αρχή της πορείας του και πίστεψε στην ποιοτική της βελτίωση μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών. Αυτή την «πολυδυναμικότητα» φέρνει τρόπον τινά στα όριά της στο «Μικρό Οινοποιείο» που έχει αναπτύξει μέσα στην υπερσύγχρονη μονάδα της επιχείρησής του, όπου δοκιμάζει νέα βιολογικά προϊόντα αλλά και διασταυρώσεις ποικιλιών!
.
.
Με ιδιόκτητους αμπελώνες στις πλαγιές του λόφου Φωκά, σε υψόμετρο 300 – 400 μέτρων αλλά και με συνεργαζόμενους τοπικούς παραγωγούς, η Οινοποιία Λαφαζάνη αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών αφού εκτός του Αγιωργίτικου καλλιεργεί τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Μοσχάτο Ρίου, Μοσχοφίλερο, Μαυρούδι, Σαββατιανό, Σιδερίτης, Ασύρτικο, Chardonnay, Cabernet Sauvignon και Merlot, προσφέροντας μια συναρπαστική συλλογή οινικών επιλογών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων.
Παράλληλα η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής που διακρίνεται από το υψηλό ηλιοθερμικό δυναμικό της, τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές, την ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους, αλλά και από τα κατά τόπους μικροκλίματα, εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας και μοναδικά στο είδος τους τελικά προϊόντα. Στην πλειάδα αυτών των προϊόντων, άνω των 50, προστέθηκε τελευταία και το πρώτο απόσταγμα της οινοποιίας το «τσίπουρο των φίλων» που προκύπτει μέσω ζύμωσης των στέμφυλων της οινοποίησης των ποικιλιών Αγιωργίτικο, Μοσχάτο και Ροδίτης που χαρίζουν το πλούσιο και ιδιαίτερο άρωμά τους στο συναρπαστικό τελικό αποτέλεσμα.
.
Η Οινοποιία Λαφαζάνη, το 20% της παραγωγής της οποίας εξάγεται σήμερα σε περισσότερες από 10 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αγγλία, η Γερμανία και ο Καναδάς, αποτελεί ένα από εκείνα τα παραδείγματα που μας γεμίζουν με θάρρος και ελπίδα για το αύριο της χώρας μας. Με όχημα την γνώση και την αγάπη για δημιουργία, αλλά κυρίως με ξεκάθαρη την πίστη στο όνειρο και στο όραμα της κατάφερε να οδηγήσει τις εξελίξεις και να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο αξιοποίησης όσων μας χαρίζει απλόχερα η φύση και η πρόοδος του ανθρώπου.
.
.
*Η Οινοποιία Λαφαζάνη βρίσκεται στις Αρχαίες Κλεωνές στη Νεμέα, 104 χιλ. από τη Αθήνα.
**Αν θέλετε να την επισκεφτείτε, προτιμήστε τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπού διεξάγονται οι «Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας» και ο τρύγος δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.
***Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο από Δευτέρα έως Σάββατο και ώρες: 08:00 – 16:00
You must be logged in to post a comment.