Ολοκληρώθηκε χθες το δεύτερο χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» που διοργάνωσε το «αθηνόραμα» και είχε ως σκοπό μέσα από μια χαλαρή και γιορτινή ατμόσφαιρα, να μας φέρει σε επαφή με τα ποιοτικότερα ελληνικά διατροφικά προϊόντα και τους δημιουργούς τους.
Η αλήθεια είναι ότι έχοντας επισκεφτεί το φεστιβάλ και τις τρεις προηγούμενες φορές που διεξήχθη (Άνοιξη ’13, Χριστούγεννα ’13, Άνοιξη ‘14) ήξερα πάνω κάτω τι θα συναντήσω. Η ελληνική παραγωγή και κυρίως η μεταποίηση τροφίμων διάγει τις πρώτες μέρες της δικής της άνοιξης κατ’ εμέ, κάτι που φαίνεται με την πρώτη ματιά ακόμα και ενός ανθρώπου που μπορεί να μην έχει μεγάλη εμπειρία στα τρόφιμα. Οι παραγωγοί / μεταποιητές λες και έχουν βαλθεί να καλύψουν όλα όσα δεν δημιουργούσαμε τόσα χρόνια αν και η ελληνική φύση μας έδινε απλόχερα όλα τα εναύσματα για να το κάνουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει συνεπικουρήσει βέβαια και το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τα ελληνικά προϊόντα. Είναι μια αγάπη που αμοιβαία λοιπόν, κατευθύνεται συνολικά προς το ελληνικό ποιοτικό προϊόν.
Αυτό φάνηκε για άλλη μια φορά στο φεστιβάλ στο οποίο οι 120 εκθέτες παρουσίασαν τα δημιουργήματά τους σε ένα μεγάλο όγκο επισκεπτών οι περισσότεροι από τους οποίους φαίνονταν αρκετά ενημερωμένοι τόσο για τα προϊόντα, όσο και για τις γαστρονομικές τους χρήσεις. Είναι μεγάλης σημασίας αυτό το τελευταίο. Πραγματικά βρέθηκα μπροστά σε αμέτρητες υψηλού γαστρονομικού επιπέδου συζητήσεις μεταξύ εκθετών και επισκεπτών, γεγονός που λειτουργεί προς όφελος και για τα δύο μέρη, άρα και για το γενικότερο επίπεδο της γαστρονομίας στη χώρα μας η οποία βιώνει μια αρκετά διευρυμένη ανανέωση κατά τη γνώμη μου, που μόνο μελλοντικά θα καταφέρουμε ίσως να δούμε τα όριά της, τι άφησε, τι καινούργιο δημιούργησε, σε τι βοήθησε και σε τι όχι. Τα περιθώρια προς βελτίωση είναι βέβαια ακόμα μεγάλα, αλλά η αρχή, έχω την εντύπωση ότι έχει γίνει και περνά κυρίως μέσα από τη σοβαρή και εις βάθος ενημέρωση των πάντων (κοινού, λιανέμπορου ακόμα και του ίδιου του παραγωγού).
Μετά την τέταρτη αυτή εμπειρία στο φεστιβάλ λοιπόν, δηλώνω χαρούμενος για έναν συγκεκριμένο λόγο. Αυτός δεν είναι άλλος από τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τις προσπάθειες για να βγει ένα προϊόν στην αγορά! Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο και πολυφορεμένο πια αλλά πιστέψτε με είναι πολύ αναζωογονητικό να διαπιστώνεις ιδίοις όμμασι το πάθος που τους διακατέχει για αυτό που κάνουν. Και γνώρισα ουκ ολίγους με αυτή τη νοοτροπία, πρόθυμους να μου εξηγήσουν ότι κι αν ρωτούσα, να μου πουν με μεγάλη ευκολία ακόμα και πράγματα που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποκρύψουν, να μου ανοίξουν την ίδια τους την καρδιά. Έχω δε την εντύπωση πως μόνο σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα τρόφιμα, με τη δημιουργία δηλαδή εκ του μηδενός πολλές φορές ενός προϊόντος μπορεί να δει κάποιος αυτή τη φλόγα στα μάτια τους που δηλώνει την αγάπη για το δημιούργημά τους. Ίσως τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα και σε ανθρώπους της τέχνης αλλά και στους γονείς όταν κρατούν το βλαστάρι τους στα χέρια τους. Ίσως τελικά αυτά τα δύο να μην απέχουν πολύ μεταξύ τους. Για μένα προσωπικά, όπως και να έχει, αυτό είναι ένα μάθημα ζωής.
Αρχικά θα ήθελα να κάνω αναφορά σε εκείνες τις προσπάθειες που συνολικά με εντυπωσίασαν όχι μόνο γιατί ένα προϊόν τους είναι αντικειμενικά άξιο λόγου, αλλά κυρίως για την φιλοσοφία τους και το ευρύτερο όραμα που κρύβουν πίσω από το τελικό προϊόν. Στη συνέχεια θα δούμε και κάποια επιπλέον προϊόντα που κατά την προσωπική μου κρίση στο άμεσο μέλλον θα μπορούσαν να αποτελέσουν γαστρονομικά trends.
.
Προσπάθειες που μας κέρδισαν!
- Τα σαλιγκάρια της Escargot de Crète
Με σύνθημα «νέοι ορίζοντες στη γαστρονομία» η Escargot de Crète παρουσίασε το νέο της προϊόν το οποίο και αποτελεί παγκόσμια καινοτομία! Είναι τα φιλέτα σαλιγκαριών σε τσάι φασκόμηλο με θυμαρίσιο μέλι που ουσιαστικά είναι η απάντηση στα προμαγειρεμένα φιλέτα σαλιγκαριών τα οποία διατηρούνται σε άλμη και μονοπωλούν το ενδιαφέρον στη παγκόσμια αγορά. Μια επαναστατική κίνηση που έρχεται να προστεθεί στην εξαιρετική gourmet γκάμα προϊόντων της. Ο δημιουργός της όλης προσπάθειας Δρ. Κιαγιάς είναι ένας άνθρωπος πολύ παθιασμένος με τα κρητικά σαλιγκάρια που έχει «βαλθεί» να τους δώσει την πραγματική τους αξία στην παγκόσμια αγορά, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από το νέο προϊόν που λανσάρει, αλλά και από την ίδρυση του «Κέντρου Ερευνών» μέσω του οποίου θα εξεταστεί η σύνδεση της κατανάλωσης σαλιγκαριών με βιοδυναμικές και βιολογικές αρχές κατά του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, του Alzheimer και της παχυσαρκίας.
- Το τυροκομείο Ίου
Για να είμαι ειλικρινής η ιστορία του τυροκομείου της Ίου, μου είχε κάνει εντύπωση καιρό πριν την διεξαγωγή του φεστιβάλ. Ξεκίνησε το 2007 υπό τη σκέπη του τοπικού συνεταιρισμού με σκοπό να κρατήσει ζωντανό τον πρωτογενή τομέα παραγωγής του νησιού και τα μοναδικά του προϊόντα. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Δήμου. Παρά τις συνεχείς βραβεύσεις των τυριών που παρήγαγε και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του αλλά και σημαντικές εξαγωγικές συμφωνίες η ιδιωτικοποίησή του κρίθηκε ως μονόδρομος. Τότε βρέθηκε ένας άνθρωπος ο Δημ. Ζακχαίος, ο οποίος με σωστές και μεθοδικές κινήσεις (συμφωνίες με τους παραγωγούς, αλλαγή εμφάνισης προϊόντων, συμφωνίες για είσοδο σε σούπερ μάρκετ) άλλαξε τη μοίρα του τυροκομείου. Η κοσμοσυρροή στο περίπτερο του στην έκθεση και οι εκφράσεις έκπληξης όσων δοκίμαζαν πρέπει να ικανοποίησαν τους ανθρώπους του τυροκομείου. Μεγάλος πρωταγωνιστής βέβαια το γνωστό Σκοτύρι. Ένα πραγματικά ΜΕΓΑΛΟ τυρί.
- Το ελαιόλαδο Monakrivo
Το ελαιόλαδο Monakrivo αποτελεί ένα δημιούργημα μια σύμπραξης 42 και πλέον παραγωγών από την περιοχή Γεράκι – Ήλιδας Πελοποννήσου. Μιλώντας με τον συντονιστή της προσπάθειας αυτής Κων. Παναγιωτόπουλο κατάλαβα ότι οι παραγωγοί διακατέχονται από μια διαφορετική νοοτροπία εν συγκρίσει με το παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν η κρατική επιχορήγηση για την αναγκαία ετήσια φροντίδα των ελαιώνων είχε καθυστερήσει δραματικά, δεν κάθισαν με τα «χέρια σταυρωμένα» αλλά έλυσαν το πρόβλημα εκ των έσω για να «προχωρήσει η δουλειά» όπως σημειώνουν. Κορυφαία στιγμή ήταν όταν είδαν το πολυβραβευμένο δημιούργημά τους να παραδίδεται από τον έλληνα πρωθυπουργό στον κινέζο ομόλογό του! Το Monakrivo διατίθεται σε τρεις τύπους: το «Λίμνες» από 100% Κορωνέικη, το «Αφανούλες» από 97% Κορωνέικη και 3% Ματολιά και το «Βιολογικό».
- Το Μελίμηλον Νάξου
Μια καινούργια ανακάλυψη! Δεν ήθελες να φύγεις από το περίπτερό τους. Η Ευαγγελία Λιανοπούλου η εμπνευστής, δημιουργός και ψυχή της οικοτεχνίας «Μελίμηλον» από τη Νάξο, φτιάχνει μαρμελάδες από λαχανικά, από φρούτα, γλυκά του κουταλιού και λικέρ. Όλα ξεκίνησαν με τον πειραματισμό της Ευαγγελίας αν μπορούσε να κάνει μαρμελάδα την κόκκινη πιπεριά. Ο πειραματισμός πέτυχε και με την σύμφωνη γνώμη του φίλου της και σεφ Νίκου Δημητροκάλη, ο οποίος επιμελείται όλες τις συνταγές, το ταξίδι ξεκίνησε! Ένα ταξίδι που περνά μέσα από το σεβασμό στην πρώτη ύλη, την αγάπη στις παραδοσιακές γεύσεις, τις αναπολήσεις των προγόνων και τις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων αλλά και το έντονο ενδιαφέρον στο πείραμα και στην καινοτομία. Οι δημιουργίες του «Μελίμηλον» φαίνεται να βρίσκονται σε άλλο επίπεδο. Καταρχήν η χρήση 95% φρούτου στις μαρμελάδες οι οποίες βράζονται όσο λιγότερο απαιτείται και το σωστό ποσοστό ζάχαρης και λεμονιού σου δίνουν την αίσθηση ότι απολαμβάνεις φρέσκο φρούτο. Οι μαρμελάδες λαχανικών είναι μια κατηγορία από μόνες τους. Σε απίθανους συνδυασμούς που απογειώνουν τυριά και αλλαντικά με τρόπο μοναδικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ηλίας Μαμαλάκης με ειδίκευση στα τυριά, έκανε στο περιθώριο της έκθεσης, την παρουσίαση του σεμιναρίου «Ποια τυριά με ποιες μαρμελάδες» συμπεριλαμβάνοντας και τις μαρμελάδες λαχανικών «Μελίμηλον»!
- Το Αγρόκτημα Μακρή
Ο Γιάννης Μακρής, ένας νέος άνθρωπος από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αγρόκτημα βασισμένο στις αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες της βιολογικής καλλιέργειας με σκοπό να πετύχει την απόλυτη ισορροπία γεύσεων και ασφάλειας στα προϊόντα που θα παράγει. Εγχείρημα εκ προοιμίου δύσκολο και απαιτητικό. Η μη χρήση χημικών λιπασμάτων, ορμονών, φυτοπροστατευτικών, μυκητοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων εγγυώνται τόσο το ασφαλές τρόφιμο και την μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, όσο και την υγεία καταναλωτή αλλά και παραγωγού. Επιπροσθέτως τα σπόρια που χρησιμοποιούνται ανήκουν σε παραδοσιακές ποικιλίες και δεν είναι υβρίδια. Μάλιστα κάθε χρόνο επιλέγονται προς καλλιέργεια οι καλύτερα προσαρμοσμένοι σπόροι της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς. Προϊόν όλης αυτής της προσπάθειας το εξαιρετικό «Λιαστό Ντοματάκι Μελάτο». Τα ντοματάκια Σαντορίνης που καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο, συλλέγονται προσεκτικά με το χέρι, αποξηραίνονται στον ήλιο με θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές Μεσολογγίου, αναμιγνύονται με βιολογικό μέλι Χαλκιδικής και βαλσαμικό ξύδι Καλαμάτας. Στη συνέχεια αρωματίζονται με θρούμπι και δαφνόφυλλο και συσκευάζονται σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μυτιλήνης. Όποιος δοκίμασε είχε να το λέει για την μοναδική γευστική απόλαυση που σου προσέφερε!
.
Προϊόντα που μας εντυπωσίασαν:
- Το καπνιστό χέλι του Β.Γείτονα
Προϊόν πολυτελείας από τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα που μπορούν να σταθούν σε οποιοδήποτε delicatessen του κόσμου! Δεν χρειάζεται πια ειδικές συστάσεις εξ’ αιτίας της ευρείας αποδοχής που τυγχάνει από chefs και gourmants. Παρόλα αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας.
- Το φιλέτο γαύρου (μαριναρισμένο) της Stellamare
Ως φανατικός ψαρόφιλος και ειδικότερα φίλος του μαριναρισμένου γαύρου δεν θα μπορούσα να μην δοκιμάσω την νέα πρόταση της Stellamare, της εταιρίας που το 2013 κέρδισε το Hellenic Entrepreneurship Award. Άψογα καθαρισμένο και γευστικά ισορροπημένο. Η ποικιλία δε των προϊόντων της πραγματικά εντυπωσιάζει!
- Το amarino της Τυροκομικής Αμαρίου
Το amarino είναι ένα αλοιφώδες τυρί με χαμηλά λιπαρά που παράγεται από παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα από κατσίκα ελευθέρας βοσκής. Με μέγιστη υγρασία 65% και λιπαρά επί φυσικού προϊόντος 11-16% και απαλή γεύση, ελαφρώς υπόξινη με πλούσια αρώματα, θεωρούμε ότι μπορεί να βρει πολλούς θαυμαστές ως κάτι ανάμεσα από Κατίκι και κρεμώδες τυρί.
- Το γανόδερμα πούδρα μανιταριού από τα μανιτάρια Δίρφυς
Ένα πραγματικά πρωτοποριακό προϊόν! Το γανόδερμα (σημαίνει λαμπερό δέρμα) είναι ένα μανιτάρι (στην Κίνα το ονομάζουν μανιτάρι της αθανασίας) γνωστό εδώ και 4000 χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες (αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύει το ήπαρ, βελτιώνει την απορρόφηση του οξυγόνου από το αίμα, συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης και στην γενικότερη αποτοξίνωση του οργανισμού). Μετατρέψτε το πρωινό σας ρόφημα σε Super drink με την προσθήκη πούδρας γανοδέρματος στον καφέ, στη σοκολάτα ή στο τσάι σας.
- Το συκόμελο από το Κτήμα Rizovoli Κύμης
Ένα προϊόν περιορισμένης παραγωγής. Απόσταγμα ξερού σύκου με νερό και βότανα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, συνοδευτικό σε τυριά, κοτόπουλο, σάλτσες, όπως και σε γιαούρτι, κρέμες, παγωτά. Αποθεώνει σκληρά κίτρινα τυριά. Ιδανικό για να αντικαταστήσει το μούστο και να φτιάξετε αλευριά με σύκο, την γνωστή συκαλευριά της Μυτιλήνης.
You must be logged in to post a comment.