Έχουν την δυνατότητα να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς και να διακριθούν παγκοσμίως στο τομέα του ποιοτικού προϊόντος
.
Ακούμε όλο και συχνότερα την πρόταση ότι η Ελλάδα πρέπει να παράγει ποιοτικό προϊόν και να το προωθήσει στις αγορές του κόσμου (και σωστά). Τι περικλείει όμως η έννοια του ποιοτικού προϊόντος (gourmet);
Μια πρώτη προσέγγιση θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι gourmet είναι το ακριβό, το εξεζητημένο και το ελιτίστικο, αυτό που απευθύνεται μοναχά σε λίγους και εκλεκτούς. Κάθετα όχι! Είναι μια παρανόηση που επικράτησε για καιρό στη χώρα μας μέσα στην γενικότερη αποθέωση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής που είχε ως υπέρτατη αξία την αγοραστική δύναμη και όχι την αγάπη, ή τη γνώση, το φιλότιμο ή το μεράκι.
Gourmet λοιπόν είναι ακριβώς αυτό: το να θες να δημιουργήσεις με μεράκι και πάθος ένα προϊόν βασισμένο στη ποιότητα με σκοπό να κατακτήσεις την ιδανική γεύση! Ακριβώς επειδή παθιάζεσαι μ’ αυτό και έχεις παιδευτεί ν’ αποκτήσεις την λεπτομερέστερη γνώση για να το κάνεις τέλειο. Γιατί έχεις βάλει αγάπη και δεν έχεις αφήσει τίποτα στην τύχη. Γιατί έχεις δώσει τον καλύτερο εαυτό σου και τον έχεις ξεπεράσει πολλές φορές αφού δεν ήταν λίγες οι δυσκολίες που βρέθηκαν στο δρόμο σου. Γιατί έχεις αναγνωρίσει και αξιολογήσει και εν συνεχεία χρησιμοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα που έχει το οικοσύστημα το οποίο ζεις.
Gourmet κατά αυτή την έννοια είναι η ντομάτα του παππού μας στο χωριό που είναι από παλιό σπόρο και μεγαλωμένη χωρίς φυτοφάρμακα αλλά με το μεράκι του, είναι το ψωμί που έχει ζυμωθεί ιεροτελεστικά και έχει ψηθεί με υπομονή, είναι κάθε ποιοτική πρώτη ύλη που επεξεργάστηκε σωστά και έδωσε ένα κορυφαίο αποτέλεσμα, είναι γενικότερα κάθε τι που δημιουργήθηκε με κόπο, γνώση και αγάπη για να υπηρετήσει την απόλαυση. Γιατί το gourmet είναι στάση ζωής. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε πέντε ελληνικές προσπάθειες που μετουσιώνουν τα ιδανικά αυτά σε προϊόντα και να βάλουμε τη γεύση τους στη ζωή μας!
.
Αυγοτάραχο Trikalinos
.
Αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία προϊόντα ολόκληρου του κλάδου των τροφίμων στη χώρα μας. Προϋποθέτει υψηλού επιπέδου γνώση και κατάρτιση για την τεχνική επεξεργασία του και λεπτούς χειρισμούς κατά την τυποποίησή του. Είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας (πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες) καθώς προκύπτει από την επεξεργασία των αυγών του θηλυκού Κέφαλου.
Το Αυγοτάραχο Trikalinos έχει επανειλημμένα βραβευτεί τόσο για την γεύση του (βραβεία SIAL d’or, Gourmet), όσο πρόσφατα και για την συσκευασία που περικλείει αυτή τη ράβδο χρυσού (Pentawards). Με ιστορική πορεία περίπου 160 χρόνων, από το 1856, κατατάχθηκε πρόσφατα από τον διάσημο καταλανό chef Ferran Adria ως ένα από τα 30 καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα του πλανήτη! Και δικαίως αφού πρόκειται για ένα προϊόν – συνώνυμο της gourmet διατροφής! Δημιουργείται με την ίδια περίπου διαδικασία που το έφτιαχναν εκατοντάδες χρόνια πριν (είναι γνωστό από την εποχή των Φαραώ και αποτελούσε εκλεκτό μεζέ των βυζαντινών, των σουλτάνων και των gourmands κάθε εποχής!) με την συνεισφορά βέβαια της σύγχρονης τεχνολογίας και γνώσης που προσδίδει στο προϊόν την αξεπέραστη γεύση και υφή του.
Αφού εξαχθεί το αυγοτάραχο από την κοιλία του ψαριού δεν αλατίζεται όπως παλαιότερα αλλά στεγνώνει (ελαφρά) και κερώνεται για να διατηρήσει την φυσική του υγρασία και όλα τα συστατικά του ανέπαφα και να προσφέρει στον δοκιμάζοντα την μοναδική του γεύση που είναι από μόνη της μια ολοκληρωμένη γαστριμαργική εμπειρία!
trikalinos.gr info@trikalinos.gr
Εθν. Μακαρίου 50, Δάφνη
+30 210 9273660
.
Καπνιστό χέλι V.Geitonas
.
Ω ναι! Στην Ελλάδα παράγονται και καπνιστά χέλια! Και μάλιστα premium quality. Μπορεί να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η κατανάλωσή τους εντός της χώρας αλλά αφενός αυτό εξισορροπείται από την αυξανόμενη ζήτηση σε χώρες του εξωτερικού για τις οποίες αποτελεί εκλεκτή τροφή, αφετέρου κατά τη γνώμη μου είναι θέμα χρόνου να το γνωρίσει και το ελληνικό κοινό και να το εντάξει στις επιλογές του.
Το καπνιστό χέλι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώση του αντικειμένου, ακριβή προσήλωση στα στάδια παραγωγής του, ρίσκο και υπομονή. Γι’ αυτό και δεν γίνεται αν δεν το κάνεις με αγάπη! Ειδικά όταν ο παγκόσμιος ανταγωνισμός κρατά τις τιμές χαμηλά. Η V.Geitonas συνεχίζοντας την παράδοση της περιοχής (Άρτα), στην οποία ανέκαθεν το χέλι είχε τον δικό του χώρο στο τοπικό τραπέζι εξαιτίας του Αμβρακικού, πέρασε στην διαδικασία της εκτροφής του το 1985 και έκτοτε κάνει μόνο βήματα προόδου αφού έχει καταφέρει να συνδυάσει με μοναδικό τρόπο τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το οικοσύστημα της περιοχής (π.χ. οι γεωτρήσεις στους παλιούς ορυζώνες προσφέρουν νερό πλούσιο σε οξυγόνο, ιδανικό για εκτροφή) με την σύγχρονα τελειοποιημένη τεχνογνωσία και κατάρτιση.
Τα χέλια μεγαλώνουν αρχικά σε σταθερή θερμοκρασία και αλλάζουν χώρο τουλάχιστον τρείς φορές με την τελευταία (υπαίθριες δεξαμενές φυσικών συνθηκών) να συμβάλλει σημαντικά στη γεύση του ψαριού. Καπνίζονται χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα σε παραδοσιακό φούρνο και σε ξύλο οξιάς γεγονός που τους προσδίδει την πλούσια και μεστή γεύση τους. Ακριβώς για όλα αυτά αποτελούν ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών που θα παίξει το δικό του ρόλο στην ανανέωση της ελληνικής γαστρονομίας.
eelgeitonas.com info@eelgeitonas.com
Β.ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ Ψαθοτόπι, Άρτα
+30 26810 26640
.
Ακροκώλιον Στρεμμένου
.
Proscioutto οι Ιταλοί, jamon οι Ισπανοί, Ακροκώλιον οι Έλληνες! Όπως ακριβώς το παρασκεύαζαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας! Το αλλαντοποιείο Στρεμμένου που παράγει τα πολυβραβευμένα χειροποίητα αλλαντικά φυσικής ωρίμανσης από το 1992 στον Προυσό Ευρυτανίας δείχνει γι’ άλλη μια φορά τον δρόμο προς την αξιοποίηση των ποιοτικών παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στην deli εκδοχή τους ανανεώνοντας ταυτόχρονα τον τρόπο που βλέπουμε το ελληνικό αλλαντικό.
Το ακροκώλιον Στρεμμένου αποτελεί ένα προϊόν που συνδυάζει την τεχνική με την εξαιρετική πρώτη ύλη και την άριστη ένταξη στο περιβάλλον της περιοχής. Οπουδήποτε αλλού δεν θα πετύχαινε το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι όπως το αμπέλι που δίνει τα κορυφαία αποτελέσματά του σε συγκεκριμένες συνθήκες. Το υψόμετρο, το καθαρό περιβάλλον, η υγρασία τον χειμώνα και ο στεγνός αέρας το καλοκαίρι που διακρίνουν την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υψηλού επιπέδου φυσική ωρίμανση των αλλαντικών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι τόσο ιδανικές που πολλές φορές το βράδυ οι υπεύθυνοι αφήνουν τα παράθυρα του ωριμαντηρίου ανοικτά, για να εισέλθουν τα μαγευτικά αρώματα των ελάτων και των πλάτανων και να προσδώσουν και αυτά με την σειρά τους τη συνεισφορά τους στην φυσική ωρίμανση και εντέλει στη γεύση του τελικού προϊόντος.
Η προσήλωση επίσης στη λεπτομέρεια κατά την διάρκεια όλης της διαδικασίας είναι αυτή που δίνει την προστιθέμενη αξία στο προϊόν και το κάνει να ξεχωρίζει από τον σκληρό ανταγωνισμό. Η προσπάθεια αυτή του Αλλαντοποιείου Στρεμμένου αποδεικνύει εμφατικά ότι όταν κάτι γίνεται οργανωμένα και βασισμένο στις αδιαπραγμάτευτες αξίες της ποιότητας, όσες δυσκολίες και να συναντήσει στη πορεία του κυριολεκτικά θα θριαμβεύσει!
Allantikastremmenou.blogspot.gr prousos@otenet.gr
Λ.Πεντέλης 39Α & Έκτορος, Βριλήσσια
+30 210 6440195, 210 6095431
.
Σαλιγκάρια Escargot de Crète
.
Τόσο παραδοσιακό και τόσο καινοτόμο ταυτόχρονα! Για πρώτη φορά στον κόσμο τυποποιούνται σαλιγκάρια ελεγχόμενης εκτροφής σε ελαιόλαδο και μάλιστα η πασίγνωστη εντός συνόρων συνταγή (τουλάχιστον μέχρι να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου), «χοχλιοί μπουμπουριστοί»! Και επειδή ακριβώς σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν τη συνταγή για σαλιγκάρια Βουργουνδίας, ήρθε η ώρα να μάθουν και το αντίπαλο δέος που έρχεται από την Κρήτη με πορεία που χάνεται στον χρόνο.
Με σύμμαχο τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης η εταιρία παραγωγής εκτρέφει και τυποποιεί τα σαλιγκάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και διαθέτει την μεγαλύτερη παραγωγή ανά στρέμμα στον κόσμο! Και αφού η διαδικασία είναι απολύτως ελεγχόμενη έχει το πλεονέκτημα της αδιαπραγμάτευτης ποιότητας του τελικού προϊόντος καθώς η ψίχα του κοχλιού που τυποποιείται είναι απαλλαγμένη από πιθανούς δυσάρεστους παράγοντες (φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, εντομοκτόνα).
Η Escargot de Crète παράγει 4 ετικέτες συνολικά. Εκτός από τους μπουμπουριστούς σε ελαιόλαδο, ξύδι, δενδρολίβανο και με την καινοτόμο προσθήκη της σταφίδας σουλτανίνας Κρήτης, βγάζει τους απλούς μόνο με ελαιόλαδο Κρήτης, αυτούς με σκόρδο και μαϊντανό που αποτελούν και την συνταγή της Βουργουνδίας, με την καινοτομία ότι αντί για το βούτυρο εδώ χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο και τέλος με θυμάρι και λεμόνι.
Είναι όλα τα προϊόντα έτοιμα προς χρήση χωρίς την ανάγκη επεξεργασίας, γεγονός που τα καθιστά από σπάνια και μπελαλίδικα σε προϊόν ευρείας κατανάλωσης και σε συνδυασμό με την ακαταμάχητη γεύση τους είναι ικανά να βρίσκονται σε οποιαδήποτε restaurant του κόσμου. Αν μη τι άλλο ακόμα ένας ανανεωτής της ελληνικής γαστρονομίας που θα κατακτήσει σίγουρα τις αγορές του κόσμου.
escargotdecrete.com dr.kiagas@escargotdecrete.com
Χοχλιοί Κρήτης ΕΠΕ Λατζιμάς Ρεθύμνου
+30 28340 93155
.
Ελαιόλαδο «Λάδι Βιώσας»
.
Η επικούρεια φιλοσοφία του ευ ζην, το «Λάθε Βιώσας» δηλαδή το «ζήσε διακριτικά, στο περιθώριο της τρέχουσας τάξης των πραγμάτων, απελευθερωμένος από αναγκαιότητες, διαφυλάσσοντας την ψυχική σου ηρεμία» είναι το μότο της ιδιαίτερης προσπάθειας που έχει αναπτυχθεί υπό τη μορφή κοοπερατίβας στο Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας.
Το Λάδι Βιώσας είναι ένα διαδοχικά βραβευμένο high premium έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητα μέχρι 0.2!), ψυχρής έκθλιψης, αφιλτράριστο (παραμένει περίπου δύο μήνες σε ανοξείδωτα δοχεία και αποκτά την διαύγειά του με φυσικό τρόπο) που παράγεται σε μικρές ποσότητες (5-10 τόνοι) και γι’ αυτό τυποποιείται σε αριθμημένες φιάλες οι οποίες έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι σχεδιασμένες από τον Μεσσήνιο ζωγράφο – χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη. Παράγεται σε δύο ακόμη εκδοχές αρωματισμένο φυσικά με λεμόνι ή πορτοκάλι (Agrumato Lemon & Agrumato Orange). Όχι με την προσθήκη αρώματος ή αιθέριου ελαίου αλλά με την ταυτόχρονη έκθλιψη (στους 24 & 25 βαθμούς για 45 & 50 λεπτά αντίστοιχα) του καρπού της ελιάς και του αντίστοιχου εσπεριδοειδούς, μια διαδικασία υπερβολικά λεπτομερής και δύσκολη, με μεγάλο ρίσκο.
Το μεράκι και η αγάπη των δημιουργών του δεν φαίνεται μόνο απ’ αυτά. Το Λάδι Βιώσας αποτελεί το μοναδικό ίσως ελαιόλαδο στο εμπόριο που παράγεται με πλήρως καθετοποιημένες διαδικασίες και την συμμετοχή των παραγωγών του σε όλες αυτές! Από τη συλλογή της ελιάς μέχρι και το μάρκετινγκ είναι έργο της ίδιας ομάδας χωρίς την παρεμβολή κανενός μεσάζοντα κάτι που δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα και συμβολισμό στην όλη προσπάθεια και μας υπενθυμίζει ότι την ιστορία την γράφουν συνήθως οι παρέες.
www.ladibiosas.com info@ladibiosas.com
Λακωνικής 14 Κεφαλόβρυσο, Καλαμάτα
Vassilis Nikolaides +30 6938 983283
You must be logged in to post a comment.