Οι ιδέες της νέας γενιάς σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με την φροντίδα του Σ.Ε.Β.Τ.
.
.
Όλα ξεκίνησαν το 2011. Στην Ελλάδα φυσικά, γιατί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Ειδικότερα στην Γαλλία, η οποία υπήρξε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τον θεσμό Ecotrophelia πριν αυτός μετατραπεί σε πανευρωπαϊκό, δεκάδες προϊόντα από τις ιδέες της νέας Γαλλικής γενιάς ήδη κυκλοφορούν και έχουν καθιερωθεί στην Γαλλική –και όχι μόνο– αγορά.
Στη χώρα μας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Σ.Ε.Β.Τ, ο οποίος καλύπτει και εκπροσωπεί 1.200 ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των Κλαδικών Συνδέσμων – μελών του, απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 350.000 εργαζόμενους και συνεισφέρει στις ελληνικές εξαγωγές με το πολύ σημαντικό ποσό των 3 δισεκατομμυρίων Ευρώ ετησίως, το 2011 αποφάσισε να μεταφέρει τον θεσμό Ecotrophelia και στην Ελλάδα. Ο θεσμός αυτός απευθύνεται παραδοσιακά στην πανεπιστημιακή-ερευνητική κοινότητα, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική, την καινοτομία και την ευρηματικότητα των νέων ανθρώπων, που βρίσκουν πεδίο εφαρμογής σε έναν ζωτικής σημασίας τομέα – την Βιομηχανία Τροφίμων.
Η επιτυχία ήταν άμεση: Όχι μόνο από απόψεως ανταπόκρισης και συμμετοχών, αλλά και διότι ο νικητής του πρώτου Ελληνικού διαγωνισμού του 2011, το προϊόν «Eco – Parizaki Sea Food» αναδείχτηκε και νικητής του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού! Δημιουργοί του βραβευμένου προϊόντος, που ήδη έχει μεταφερθεί στην παραγωγική αλυσίδα, είναι μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο(Αυγουστίνα Γκαλιτσοπούλου, Γιάννης Σαρακατσιάνος, Δημήτρης Γεωργαντέλης) με επιβλέποντα, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μιχάλη Κοντομηνά.
Την επόμενη χρονιά (Σεπτέμβριος 2012) ο δεύτερος εθνικός διαγωνισμός Ecotrophelia ανέδειξε νικητή το προϊόν «Cereal 4» – ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό stevia. Το προϊόν που κατάφερε να διακριθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (κατετάγη στην πέμπτη θέση) εμπνεύστηκε ομάδα φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ο επόμενος, τρίτος κατά σειρά στην χώρα μας, Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2013οδήγησε στην τελική φάση του διαγωνισμού ένδεκα συμμετοχές – προτάσεις ομάδων φοιτητών από ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα. Το πρώτο βραβείο απέσπασε το προϊόν «Eviva» (συσκευασμένα φιλέτα ψαριού με χρήση εδωδίμων φιλμ με αντιμικροβιακές ιδιότητες) το οποίο συνδυάζει έξυπνα την υψηλή διατροφική αξία της τσιπούρας, με το ιδιαίτερο άρωμα δύο παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων: του ούζου και του τσίπουρου! Το προϊόν «Eviva» που εμπνεύστηκε και δημιούργησε μια ομάδα πέντε φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέλαβε την δέκατη τρίτη θέση στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Ecotrophelia που έγινε τον Οκτώβριο του 2013 κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών Anuga.
.
.
Ήδη, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) προκήρυξε τον 4ο Εθνικό διαγωνισμό οικολογικών – καινοτόμων προϊόντων διατροφής ECOTROPHELIA 2014.
Οι συμμετέχοντες, φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας, καλούνται να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα διατροφής (τρόφιμα ή ποτά) με βασικό γνώρισμα στοιχεία οικολογικής καινοτομίας, ενώ απαραίτητη είναι και η παρουσίαση ενός τελικού προϊόντος, που θα τεθεί σε γευστική δοκιμή και δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται μέσω ομάδων, δύο έως δέκα ατόμων, που προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα να κατατεθούν και προϊόντα, που έχουν προκύψει από τη συνεργασία φοιτητών με εταιρείες τροφίμων και ποτών.
Οι τρεις καλύτερες, κατά την εκτίμηση της κριτικής επιτροπής, λαμβάνουν αντίστοιχα βραβεία: Χρυσό βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο και συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «Sial» μεταξύ 19 και 23 Οκτωβρίου 2014, Αργυρό βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο και Χάλκινο βραβείο που επίσης συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.
Η προθεσμία υποβολής πλήρους Αναλυτικού Τεχνικού Φακέλου στην Αγγλική γλώσσα λήγει την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014.
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό παρέχονται από τον Σ.Ε.Β.Τ. (www.sevt.gr) ή την Δρ. Φ. Σάλτα (τηλέφωνα επικοινωνίας 210 6711177 και 210 6723215).
You must be logged in to post a comment.