Gaea: Πρότυπο ελληνικής εξαγωγικής εταιρίας τροφίμων
- Ημερομηνία 03/12/2014
- Κατηγορία Products, Ελαιόλαδο & Ελιές, Νεώτερα Περίπτερα, Προϊόντα, Τρόφιμα
Η ιστορία της Gaea είναι τόσο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα που κάλλιστα θα μπορούσε να γράφεται και σαν το επιφώνημα Yeah!
Λονδίνο 1994: Ο Άρης Κεφαλογιάννης βρίσκεται ήδη δέκα χρόνια στην Βρετανική πρωτεύουσα προσπαθώντας να χτίσει την καριέρα του αλλά και να «αποφύγει» την οικογενειακή παράδοση: την πολιτική! Έχει προλάβει να συμμετάσχει ως πολίστας σε τρεις διαδοχικές ολυμπιάδες (Μόσχα ’80, Λος Άντζελες ’84 και Σεούλ ‘88) και να σπουδάσει νομικά και ναυτιλιακά. Κάτι όμως μέσα του δεν τον γεμίζει. Παρότι συμμετέχει από κοινού με ένα φίλο του σε δική του επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες σε ναυτιλιακές εταιρίες, η διαδικασία αναζήτησης είναι έντονη. Τη στιγμή εκείνη μια συνάντηση θα τ’ αλλάξει όλα! Είναι με μια «guru» των βιολογικών προϊόντων. Του προτείνει να ασχοληθεί με τον μεγάλο πλούτο της Ελλάδας: τα τρόφιμα! Η απόφαση έχει παρθεί. Θέλει από την πρώτη στιγμή να δει τα ελληνικά τρόφιμα να κερδίζουν την θέση που τους αξίζει στα ράφια των διεθνών λιανεμπόρων. Πιστεύει στο ελληνικό προϊόν και θέλει να κάνει τα πάντα για να το στηρίξει. Διαπιστώνει ότι η εικόνα που έχουν οι ελληνικές μάρκες δεν είναι εφάμιλλη των ευρωπαϊκών και δίνει έμφαση στην συσκευασία και το brand name του προϊόντος. Αυτή είναι η φιλοσοφία που ξεκινά από τον εμπνευστή της ιδέας και που πλέον διέπει όλη την επιχείρηση.
Αθήνα 2014: Είκοσι χρόνια μετά η Gaea έχει καταφέρει να είναι πάνω από 80% εξαγωγική με παρουσία σε 26 χώρες του κόσμου και τα προϊόντα της να έχουν βραβευτεί ουκ ολίγες φορές. Οι επιλογές μάλιστα που κάνει στα προϊόντα που λανσάρει, αντικατοπτρίζουν με τον πιο ξεκάθαρο και σαφή τρόπο την καινοτόμο και ξεχωριστή πορεία της. Ο δρόμος όμως δεν ήταν προφανώς στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι αντιξοότητες βέβαια που αντιμετώπισε η επιχείρηση έδειξαν και το «υλικό» από το οποίο είναι φτιαγμένη. Δημιουργήθηκε για να μη τα παρατήσει ποτέ. Πως αλλιώς θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει την στάση του ίδιου του Άρη Κεφαλογιάννη όταν αντιμετώπισε κρίσιμες καταστάσεις για την επιχείρησή του; Αρχικά στην πρώτη απόπειρα εξαγωγής με προϊόν τις ελιές Καλαμών, τα τυποποιητήρια τον «κρέμασαν» στα standards ποιότητας και συνέπειας που είχε θέσει, με αποτέλεσμα να βρεθεί να κολλάει με φίλους του τις 45.000 ετικέτες που είχαν ξεκολλήσει από τα βαζάκια που ήταν προς εξαγωγή. Το ίδιο πρόβλημα το αντιμετώπισε άλλη μια φορά με την ειδοποιό διαφορά πως τα βαζάκια πλέον είχαν ήδη εξαχθεί στην Δανία και βρισκόντουσαν βέβαια χωρίς ετικέτες! Όχι δεν πήρε το πρώτο αεροπλάνο για να επαναλάβει εκ του σύνεγγυς την ίδια διαδικασία, αλλά τουναντίον εντάχθηκε ταχύτατα σε ένα ειδικό πρόγραμμα που εφαρμόζει το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μέσω του οποίου εντέλει Δανοί βαρυποινίτες κόλλησαν τις ετικέτες! Η ευρηματικότητα στο μεγαλείο της.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Άρης Κεφαλογιάννης έχει αποδείξει πολλές φορές πως δεν δρα σε συνηθισμένα μοτίβα. Πρωτοπορεί διαρκώς και δεν διστάζει να λαμβάνει αποφάσεις που πάνε κόντρα στα ειωθότα. Γι’ αυτό και σήμερα η Gaea μπορεί να χαρακτηριστεί και συν τοις άλλοις πρότυπο συνεργατισμού σε μια χώρα μάλιστα που η παράδοσή της τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχε να επιδείξει και τα καλύτερα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο πεδίο. Πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας συμμετέχουν τόσο επενδυτές όσο και σημαντικά πρόσωπα της γαστρονομίας όπως π.χ. ο chef Λευτέρης Λαζάρου. Μάλιστα έχει καταφέρει να κάνει μετόχους της ίδιας της εταιρίας μερικούς από τους σημαντικότερους συνεργάτες της κυρίως σε Η.Π.Α και Ρωσία, γεγονός που της δίνει μεγάλη δυναμική για την πορεία των εξαγωγών της. Πέρα όμως από τις συνεργασίες σε επίπεδα διοίκησης η Gaea έχει καταστεί πρωτοπόρος και στη συνεργασία με έτερες εταιρίες τροφίμων (Αλάτι Trikalinos, φούρνος Σφακίων Ντουρουντούς, Κρητών Άρτος, Κορρές, Kayak κ.α.) σε ένα σχήμα-μπουκέτο πολύ αποδοτικό για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Πέρυσι δημιούργησε και υλοποίησε την πρωτοβουλία Re-Inspire Greece με το οποίο πριμοδότησε 10 νεοφυείς εταιρίες τροφίμων, που επιλέχθηκαν μέσα από διαγωνισμό, με 25.000€ την καθεμία μέσω των εσόδων του ελαιολάδου Antiparos που λανσαρίστηκε στην αγορά των Η.Π.Α.
Η Gaea προσηλωμένη, από εκείνη την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε στο μυαλό του δημιουργού της, στην προώθηση των αυθεντικών παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και της μεσογειακής διατροφής γενικότερα, τυποποιεί κατά 50% ελαιόλαδο, κατά 33& βρώσιμες ελιές και το υπόλοιπο 17% άλλα προϊόντα (σάλτσες, ντίπ, πάστες). Τα ελαιόλαδα της Gaea είναι όλα εξαιρετικά παρθένα και Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε. Πιο συγκεκριμένα:
- [tooltip content="Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι πολυβραβευμένο σε παγκόσμιο επίπεδο και προέρχεται από τη Σητεία στην ανατολική Κρήτη. Είναι γνωστό για την πλούσια, έντονα φρουτώδη γεύση του, το απαλό του άρωμα και τη σμαραγδένια του απόχρωση. Παρασκευασμένο αποκλειστικά από διαλεχτές "Κορωνέικες" ελιές, με ψυχρή έκθλιψη, είναι ο νικητής των βραβείων στους μεγαλύτερους διεθνείς αγώνες. Φρουτώδες και αρωματικό, ο απόλυτος παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία του. Η συλλογή των διεθνών βραβείων μιλάει από μόνη της." url="" ] Σητείας Κρήτης[/tooltip]
- [tooltip content="Προερχόμενο από την Καλαμάτα, στη Νότια Πελοπόννησο, παρασκευάζεται με ψυχρή έκθλιψη, αποκλειστικά από την ελληνική ποικιλία ελιάς «Κορωνέικη». Έχει διεθνώς επιλεγεί από τους γευσιγνώστες λόγω της εξαιρετικά ισορροπημένης και αρμονικά φρέσκιας γεύσης του και της πιπεράτης επίγευσής του. Οι φρέσκιες πράσινες ελιές και η πικρή επίγευση αμυγδάλου δημιουργούν ένα μοναδικό συνδυασμό σε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο , πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά." url="" ] Π.Ο.Π. Καλαμάτας[/tooltip]
- [tooltip content="Το λάδι αυτό προέρχεται από τη γη των Σπαρτιατών, στο νομό Λακωνίας, στη ΝΑ Πελοπόννησο. Είναι το αποτέλεσμα του "γάμου" μεταξύ της μοναδικής λακωνικής ποικιλίας "Αθηνολιά" με τις "Κορωνέικες" ελιές. Το αποτέλεσμα είναι ένα έντονα φρουτώδες και γλυκό ελαιόλαδο που θεωρείται από πολλούς ειδικούς το καλύτερο λάδι στον κόσμο. " url="" ] Π.Γ.Ε. Λακωνίας[/tooltip]
- [tooltip content="Αυτό το υπέροχο Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το αποτέλεσμα της ψυχρής έκθλιψης Κορωνέικων ελιών βιολογικής καλλιέργειας από επιλεγμένα χωριά, που εφαρμόζουν μόνο βιολογικές καλλιέργειες. Έχει ένα χαρακτηριστικό άρωμα φρέσκιας ελιάς και μια φρουτώδη γεύση, καθιστώντας το ένα ελαιόλαδο ανώτερης κατηγορίας που παράγεται μόνο με μηχανικές μεθόδους. Πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν από την “DIO” σύμφωνα με τις προδιαγραφές της E.Ε. και της USDA NOP." url="" ]Βιολογικό ελαιόλαδο[/tooltip]
- [tooltip content="Ένα εξαιρετικά ισορροπημένο, υψηλής ποιότητας, αρωματικό και φρουτώδες ελαιόλαδο με πιπεράτη επίγευση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς, στην περιοχή Λασιθίου της Κρήτης. Πολυβραβευμένο, διακρίθηκε το 2008 με το βραβείο ποιότητας του IOC (International Olive Oil Council) “Mario Solinas”. " url="" ]Gaea-Κριτσά (παράγεται αποκλειστικά για την Gaea από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς Λασιθίου Κρήτης).[/tooltip]
- [tooltip content=" To Gaea- "Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά " - ΠΓΕ Λέσβου έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παράγεται στη Λέσβο, στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Αυτό το ελαιόλαδο προέρχεται από την ποικιλία "Αγριελιά».Το ελαιόλαδο Gaea- "Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά " έχει ένα φωτεινό πράσινο χρώμα και μια έντονη φρουτώδη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό επίπεδο οξύτητας του - περίπου 0,2%. Εισπράξεις από την πώληση αυτού του ελαιολάδου στηρίζουν Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά στη Λέσβο, διασφαλίζοντας την συντήρηση του." url="" ]Π.Γ.Ε. Gaea-Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά[/tooltip]
- Δύο φυσικώς αρωματισμένα ελαιόλαδα με ρίγανη και σκόρδο-δενδρολίβανο.
Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως τα ελαιόλαδα της Gaea είναι τα πρώτα παγκοσμίως κλιματικά ουδέτερα ελαιόλαδα, πιστοποιημένα από τον ελβετικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό “myclimate”.
Η εταιρία τυποποιεί επίσης ελιές Καλαμών και Πράσινες που παράγονται βιολογικά, σε διάφορες πρακτικές συσκευασίες. Δημιουργεί διάφορες πάστες ελιάς όπως και μεγάλη γκάμα από παραδοσιακές σάλτσες και ελληνικές σπεσιαλιτέ. Ξεχωριστή θέση μεταξύ των προϊόντων της κατέχει η γκάμα με προϊόντα αποκλειστικά για Duty Free Shops και οι μπάρες φρούτων, η πρόταση της εταιρίας για υγιεινά σνακ.
Η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη της Gaea που μεταλαμπαδεύεται προφανώς από τον δημιουργό της, είναι η αέναη και διαρκής εξέλιξη, ο συνδυασμός παράδοσης και καινοτομίας, η απουσία εφησυχασμού και βασικά η έντονη ευχαρίστηση που προκαλεί στους ανθρώπους της το κυνήγι του οράματός τους. Με πάθος για το ελληνικό προϊόν και με μεράκι που προκαλείται από την βαθιά γνώση της αξίας του. Η Gaea είναι γεγονός πως διατυπώνει μια ξεχωριστή αφήγηση γύρω από τις έννοιες επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη. Το μεγαλύτερο προσόν της όμως είναι πως αυτή την αφήγηση δεν την αφήνει να χαθεί μένοντας στα «λόγια τα μεγάλα» αλλά την εφαρμόζει στην πράξη και μας διδάσκει πως αυτός εδώ ο τόπος και δυναμική έχει, αλλά το κυριότερο: έχει τελικά τους ανθρώπους που θα δώσουν σ’ αυτή την δυναμική την πρακτική της διάσταση!
You must be logged in to post a comment.