Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τους επόμενους μήνες δημιουργεί η παρατεταμένη αποκλιμάκωση που καταγράφεται στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου.
Παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, κάποια ενθαρρυντικά σημάδια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, με πιο σημαντικό την αναθέρμανση της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα και πρώτες ύλες από τρίτες χώρες. Το «σκληρό» ευρώ δεν βοηθάει την προσπάθεια των εξαγωγέων να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε χώρες εκτός Ευρωζώνης καθώς καθιστά λιγότερο ελκυστικά τα ελληνικά προϊόντα. «Η υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς το ισχυρό ευρώ πλήττει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου», επισημαίνει παράγοντας της αγοράς και προσθέτει πως περιμένει να δει και την αντίδραση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, όταν αρχίσουν να υλοποιούνται οι πρόσφατες εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι σχετικά με τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων από την ΕΚΤ.
Σε επίπεδο προϊόντων μία παρατεταμένη υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), θα είχε αμεσότερο αντίκτυπο στις εξαγωγές ποτών και καπνού (όπου ποσοστό 60% των συνολικών εξαγωγών κατευθύνεται σε Τρίτες Χώρες), στις πρώτες ύλες και στα ορυκτά (ποσοστό 75% εξάγονταν σε Τρίτες Χώρες, ειδικά Βαλκανικές), στα πετρελαιοειδή (ποσοστό 88% εξάγονται σε Τρίτες Χώρες, ειδικά Βαλκανικές), στα βιομηχανικά προϊόντα (ποσοστό 55% εξάγονται σε Τρίτες Χώρες, ειδικά Βαλκανικές) καθώς και στα μηχανήματα και στον εξοπλισμό (ποσοστό 57% εξάγονται σε Τρίτες Χώρες, ειδικά την Τουρκία και τις Βαλκανικές).
Ποια τρόφιμα ευνοούνται
Θετικές επιδράσεις θα έχει και στα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, και ειδικότερα στον καπνό (όπου ποσοστό 58% των συνολικών εξαγωγών κατευθύνεται σε Τρίτες Χώρες κυρίως αναπτυσσόμενες στα Βαλκάνια και στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής), τη ζάχαρη (ποσοστό 67% εξάγονταν σε Τρίτες Χώρες, ειδικά Βαλκανικές), τα κρέατα (ποσοστό 65% εξάγονται σε Τρίτες Χώρες, ειδικά Βαλκανικές), τις ζωοτροφές (ποσοστό 75% εξάγονται σε Τρίτες Χώρες, ειδικά Βαλκανικές) καθώς και τα ζώντα ζώα (ποσοστό 95% εξάγονται σε Τρίτες Χώρες, ειδικά την Τουρκία και τις Βαλκανικές).
Η υποχώρηση του ευρώ, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, θα ευνοήσει τα ελληνικά προϊόντα έναντι αυτών που προέρχονται κυρίως από την Τουρκία (λαχανικά, σταφίδες, μανταρίνια), τις ΗΠΑ (σιτηρά, κρασί, σταφίδες) και τον Καναδά (σιτηρά). Πολύ χαμηλότερα κατατάσσονται χώρες όπως η Ν. Αφρική, η Κίνα, το Μαρόκο, η Χιλή, το Περού, ο Λίβανος, η Βραζιλία, η Αυστραλία και η Τυνησία.
Να σημειωθεί ότι κύριοι ανταγωνιστές της Ελλάδας ως προς τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων είναι η Ισπανία, που καλύπτει πάνω από το 1/5 (20,7%) του συνολικού ανταγωνισμού, έναντι 10,5% της δεύτερης χώρας που είναι η Ιταλία. Ακολουθούν η Γαλλία (9,3%), η Ολλανδία (8,8%), η Γερμανία (7,7%), η Τουρκία (3,4%), η Μ. Βρετανία (2,7%), οι ΗΠΑ (2%), ο Καναδάς (1,9%) και η Αυστρία (1,8%). Οι χώρες της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν το 74,7% του ανταγωνισμού στα αγροτικά προϊόντα και οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ το 81,7%.
Πηγή: Γιώργου Μανέττα, Imerisia.gr
You must be logged in to post a comment.