Ο μυθικός ήρωας της αρχαίας Ελλάδας και βασιλιάς της Πύλου Νέστωρ, τον οποίο ο Όμηρος παρουσιάζει σαν σοφό και συνετό γέροντα, το 1954 έδωσε το όνομα του σε μια πολύ φιλόδοξη συνεταιριστική πρωτοβουλία με την ίδρυση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας o «Νέστωρ».
Σε ένα πραγματικά απίστευτο οινοποιείο που δημιουργήθηκε σε μικρή απόσταση από το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, δηλαδή το διώροφο παλάτι του Νέστωρα το οποίο βρίσκεται στον επιμήκη λόφο του Επάνω Εγκλιανού και ανάγεται στον 13ο περίπου αιώνα π.Χ.
Έτσι, το μυθικό παλάτι του Νέστωρα έδωσε το όνομα του σε ένα μυθικό επίσης αλλά σύγχρονο οινοποιείο: Μέσα σε μια έκταση 75 στρεμμάτων με καλυμμένες επιφάνειες 8.500 τετραγωνικών μέτρων στον ισόγειο χώρο και επί πλέον 3.500 τετραγωνικών μέτρων σε υπόγειους χώρους στους οποίους υπάρχει ακριβής αναπαράσταση της αίθουσας θρόνου του παλατιού του Νέστωρα, με στεγασμένες ανοξείδωτες δεξαμενές διαφόρων χωρητικοτήτων που μπορούν να φιλοξενήσουν 10 χιλιάδες τόνους κρασιού, με σύγχρονα μηχανήματα έκθλιψης σταφυλιών και οινοποίησης, με τεράστιους χώρους αποθήκευσης & παλαίωσης οίνων, αποτελούσε για ολόκληρες δεκαετίες ένα οινικό διαμάντι, καλά φυλαγμένο μακριά από το ευρύτερο κοινό.
Η τοποθεσία του οινοποιείου αποτελεί από μόνη της ένα αυθεντικό «παράθυρο στον ουρανό» με θέα που κόβει την ανάσα. Από το οινοποιείο βλέπει κανείς ολόκληρο τον κόλπο του Ναυαρίνου όπου στις 20 Οκτωβρίου 1827 έγινε η ομώνυμη ναυμαχία μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων (Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) και των δυνάμεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που επιστρατεύτηκαν από τα Βαλκάνια, την Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, ακόμα και τη Δυτική Ευρώπη. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου υπήρξε η τελευταία ναυμαχία της παγκόσμιας ιστορίας που διεξήχθη με κανονιοφόρα ιστιοφόρα και κυριολεκτικά έσωσε την πανταχόθεν βαλλόμενη Ελληνική επανάσταση του 1821, με την ολοκληρωτική καταστροφή του σχεδόν τετραπλάσιου Μεσογειακού στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στον μυθικό αυτό τόπο στον οποίο η αμπελοκαλλιέργεια έχει τόσο βαθιές ρίζες ώστε χάνονται στα βάθη των αιώνων, ο Θεός χάρισε απλόχερα μια ευλογημένη και εύπορη γη η οποία παράγει πολλά γεωργικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητος, μεταξύ των οποίων και το κρασί.
Στην σύγχρονη εποχή, στις παραδοσιακές ποικιλίες σταφυλιών της Μεσσηνίας (Ροδίτης, Φιλέρι, Φωκιανό, Μανδηλαριά, Μαυρούδι, Κορινθιακή Σταφίδα, Γλυκασπρούδα, Αγούμαστος, Πετροκόριθο κ.α.), με πρωτοβουλία του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, προστέθηκαν παγκόσμια γνωστές ξενικές ποικιλίες (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot κ.α.) οι οποίες κάτω από τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, συμπλήρωσαν το συνολικό πρόγραμμα προϊόντων του Νέστωρα που διακρίνονται για τις άριστες οργανοληπτικές τους ιδιότητες, τα μεθυστικά αρώματα φρούτων, την γεμάτη γεύση και τα ζωντανά τους χρώματα. Ιδιαίτερα οι ξενικές ποικιλίες, απέδωσαν εξαιρετικά υψηλού ποιοτικού επιπέδου κρασιά τα οποία είχαν έντονη ζήτηση από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της χώρας μας για ολόκληρες δεκαετίες.
.
Η οικογένεια Σπύρου Λαφαζάνη κατά την εκδήλωση της 27/5/2015
(FOTO:SISSY NIKA)
.
Η οικονομική όμως κρίση που ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ελλάδα, δεν άφησε ανεπηρέαστο τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Μεσσηνίας. Τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να συσσωρεύονται επικίνδυνα με αποτέλεσμα οι αμπελοκαλλιεργητές – μέλη του Συνεταιρισμού να παραμένουν απλήρωτοι από το έτος 2009. Από τον αμέσως επόμενο χρόνο (2010), η Διοίκηση του Συνεταιρισμού άρχισε να αναζητά συνεργασίες στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οινοποιίας που αριθμεί εκατοντάδες οινοποιεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μετά από μερικές προσπάθειες που δεν είχαν αίσιο τέλος, το 2013 εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της «Λαφαζάνης Οινοποιητική ΑΕ», της οικογενειακής οινοποιίας η οποία κινείται όχι μόνο με σταθερότητα αλλά και θαυμαστή ανάπτυξη απέναντι στο ισχυρό κύμα της οικονομικής κρίσης.
Το ενδιαφέρον αυτό μεταφράστηκε σε μια περίοδο δοκιμαστικής συνεργασίας (η παραγωγή απορροφήθηκε από την «Λαφαζάνης Οινοποιητική ΑΕ» και οι αμπελοκαλλιεργητές εξοφλήθηκαν πλήρως). Με την εμπειρία αυτή και την καλύτερη αληλλογνωριμία, άνοιξε ο δρόμος για μια έντιμη συμφωνία που να διασφαλίζει το σήμα και την απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας του «Νέστωρα», την ανάπτυξη του, την εξόφληση όλων των υποχρεώσεων προς τους αμπελοκαλλιεργητές, τους εργαζόμενους και τρίτους, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στον συνεταιρισμό, την συντήρηση και αξιοποίηση των μοναδικών εγκαταστάσεων κ.α.
Η σχετική συμφωνία που έγινε τον Αύγουστο του 2014 προέβλεπε, εκτός των ανωτέρω, μετατροπή του Συνεταιρισμού σε Ανώνυμη Εταιρία (Νέστωρ Οινοποιητική Μεσσηνίας ΑΕ) με καταστατική πλειοψηφία της «Λαφαζάνης Οινοποιητική ΑΕ», η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση των εκατοντάδων μελών του Συνεταιρισμού. Όταν ολοκληρώθηκαν και τυπικά οι μακρόχρονες διαδικασίες, ξεκίνησε η επανασχεδίαση των προϊόντων του «Νέστωρα» με μια εικαστική προσέγγιση που να εκφράζει το υψηλό ποιοτικό δυναμικό τους και η οποία έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα.
.
Η νέα συσκευασία των προϊόντων του ΝΕΣΤΩΡΑ
.
Η έναρξη της νέας εποχής για την «Νέστωρ Οινοποιητική ΑΕ» γνωστοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας στις 27 Μαΐου 2015 με την παρουσία των αρχών της πόλης, του Νομού, της Περιφέρειας, καθώς και πλήθους κόσμου.
Εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο Πρόεδρος Σωτήρης Καλογερόπουλος και το μέλος Χάρης Αβερκίου (αμπελουργός-οινοποιός) ανέπτυξαν τους λόγους που οδήγησαν στην συνεργασία με την «Λαφαζάνης Οινοποιητική ΑΕ» η οποία σηματοδοτεί ένα νέο, ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τον Νέστωρα.
Εκ μέρους της «Λαφαζάνης Οινοποιητική ΑΕ» ο Σπύρος Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην δύσκολη και τολμηρή απόφαση, σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το εγχείρημα στηρίζεται σε μια ξεκάθαρη συμφωνία που εξασφαλίζει αρμονία και θα πετύχει στηριζόμενο στην εξαιρετική ποιοτική και τουριστική δυναμική της περιοχής.
Η Αθηνά Λαφαζάνη (το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του Σπύρου Λαφαζάνη – το δεύτερο, ο Βασίλης, σπουδάζει οινολογία, ενώ ο μικρότερος Θεόφιλος είναι στο Γυμνάσιο) ανέπτυξε την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων οινοτουρισμού με την δημιουργία «Δρόμων του Κρασιού Μεσσηνίας» και την προσέλκυση επισκεπτών στο οινοποιείο που γειτονεύει με τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο του Παλατιού του Νέστωρα. Ήδη, ένας εξαιρετικός χώρος υποδοχής επισκεπτών στην είσοδο του τεράστιου οινοποιείου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του, με στόχο να προσφέρει στους τυχερούς Έλληνες ή ξένους επισκέπτες του μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Το νέο ξεκίνημα του «Νέστωρα», με το μυθικό αλλά και σύγχρονο οινοποιείο που αποτελεί ένα αυθεντικό «παράθυρο στον ουρανό», την μεγάλη εμπειρία και την γνώση των εργαζομένων στον Συνεταιρισμό αλλά και το όραμα και την νεανική πνοή ολόκληρης της οικογένειας Λαφαζάνη που συνεχίζει για δεύτερη και τρίτη γενιά να βρίσκεται «βουτηγμένη μέσα στα βαρέλια», δεν μπορεί παρά να είναι λαμπρό, με καινούργιες προοπτικές που απελευθερώθηκαν καθώς και την πλήρη υποστήριξη όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος.
Είναι ένας πρακτικός τρόπος να αποδείξουμε επιτέλους πως η κρίση δεν έχει αποκλειστική κατεύθυνση την πτώση και την μιζέρια, αλλά πως είναι και στο δικό μας χέρι να συνεισφέρουμε στην ανατροπή της – ιδίως όταν γινόμαστε μάρτυρες γενναίων αποφάσεων που σε άλλες εποχές θα ήταν απλά αδιανόητες!
You must be logged in to post a comment.