Μεγάλη πτώση στις εξαγωγές ελαιολάδου , της τάξης του -74,2% καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το α’ τρίμηνο του 2014 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.
Στη λίστα με τα 100 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας , το παρθένο ελαιόλαδο έχει κατρακυλήσει στη 13η θέση από τη 2η που βρισκόταν στο αντίστοιχο διάστημα το 2013.
Τα προϊόντα
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των αποστολών αγροτικών προϊόντων (κατά -15,5%), εξαιτίας της μεγάλης μείωσης εξαγωγών ελαιολάδου και παρά τις θετικότατες επιδόσεις των φρουτολαχανικών, καθώς και στη μείωση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -2%). Παρά το γεγονός της υποχώρησης στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες, αθροιστικά και οι δύο καλύπτουν το 45,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Ο χάρτης των εξαγωγών
Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων. Ακολουθούν κατά σειρά η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και στην 6η θέση είναι το Γιβραλτάρ (που αποτελεί έδρα off shore ξένων εμπορικών επιχειρήσεων), ενώ στην 7η θέση βρίσκεται ο Εφοδιασμός Πλοίων από Τρίτες Χώρες.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος η οποία αποτελεί νέα είσοδο για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στους δέκα σημαντικότερους προορισμούς.
Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ εμφανίζουν οριακή μείωση (-0,7%) και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν το 44,5% των συνολικών εξαγωγών.
Πτωτική πορεία καταγράφεται για τις εξαγωγές προς τη Β. Αμερική κατά -15%, προς τις Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (-3,3%), προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, -2,4%) και προς την Ινδία (-4,1%). Μεγάλης έκτασης μειώσεις παρατηρούνται στα μεγέθη των εξαγωγών προς την Κίνα κατά -50,4% και προς τη Λατινική Αμερική (-70,4%) κυρίως λόγω μεγάλης μείωσης των εξαγωγών προς Βραζιλία.
Αντίθετα, αύξηση καταγράφεται στις εξαγωγές προς τα Βαλκάνια κατά 9,4%, προς την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) (5,5%), προς τη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική (6,1%), προς τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (37,6%) και προς τη ΝΑ Ασία κατά 5,9%.
Ορφανά και πολύτεκνοι
Η περυσινή συγκυριακή άνοδος των εξαγωγών του ελαιολάδου είχε πολλούς “γονείς” που την διεκδικούσαν “κατόπιν στοχευμένων ενεργειών τους” (ο υπουργός ΑΑ&Τ, η πρόεδρος του ΠΣΕ). Φέτος το λάδι μας (το υγρό μας χρυσάφι, η ναυαρχίδα, η αιχμή του δόρατος), απέμεινε “ορφανό”. Κι η πραγματική ζωή συνεχίζεται…
Μ. Κ., Β.Ζ
You must be logged in to post a comment.