Πως εξελίχθηκε ο φετινός τρύγος στις τρεις σημαντικές αμπελουργικές περιοχές της χώρας και τι οίνοι προβλέπεται να παραχθούν.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πιο πρώιμος στην Ελλάδα και είχε το παρακάτω χρονολόγιο:
ΕΝΑΡΞΗ ΤΡΥΓΟΥ ΠΟΙΚΙΛΙΑ (ΕΙΔΟΣ)
4 Αυγούστου Αθήρι (λευκή)
5 Αυγούστου Ασύρτικο (λευκή)
7 Αυγούστου Μαυροτράγανο (ερυθρή)
7 Αυγούστου Βουδόματο (ερυθρή)
16 Αυγούστου Αηδάνι (λευκή)
19 Αυγούστου Μαντηλαριά (ερυθρή)
Χαρακτηριστικά σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς:
– Ήπιος χειμώνας με αρκετές βροχοπτώσεις.
– Ζεστή άνοιξη με χαλάζι ,στις αρχές της και αρκετές ασθενείς βροχές συν το υψηλό ποσοστό υγρασίας σε όλη σχεδόν την διάρκεια του Μαΐου, ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη περονόσπορου.
– Τυπικό ελληνικό καλοκαίρι χωρίς όμως πολλά μελτέμια, με αρκετή υγρασία που απλά καθυστέρησε την ωρίμανση. Όσον αφορά το πρόβλημα «περονόσπορος» οι σαντορινιοί αμπελουργοί με την εμπειρία που διαθέτουν και τις οδηγίες των γεωπόνων της Ένωσης Σ. Θ. Π., φρόντισαν τους αμπελώνες τους και κατάφεραν να περιορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.
– Απουσία καύσωνα.
Η ανάπτυξη των αμπελιών έλαβε χώρα σε καλές συνθήκες που δεν στρέσαραν τα φυτά, διαφυλάσσοντας μια ομαλή διαδικασία φωτοσύνθεσης, χωρίς ασθένειες, και καταλήγοντας σε γρήγορη και ποιοτική ωρίμανση των σταφυλιών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε καλά επίπεδα ανά ποικιλία, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή οίνων χωρίς εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.
Σύντομα η παραγωγή του 2014:
Η συνολική παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη για το 2014 ανήλθε στους 2.780 τόνους σύμφωνα με τις προφορικές δηλώσεις των οινοποιείων στο ΥΠ.Α.Α.Τ. .
Παρουσιάζεται το «φαινόμενο» να υπάρχει αύξηση 2,5% στα Λευκά ΠΟΠ και μείωση 7% στα Μαύρα σταφύλια.
Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines) παρέλαβε ποσότητα σταφυλιών μειωμένη, φυσιολογικά ,κατά 7,5% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2013.
Εξακολουθεί, βεβαίως, να είναι το πρώτο σε όγκο παραγωγής , μακράν του δευτέρου οινοποιείο, σε σύνολο δεκατριών οινοποιείων που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη.
Οινοποίηση και εκτιμήσεις:
Και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών επιδόσεων. Ενώ σχεδόν όλες οι δεξαμενές έχουν αποζυμώσει, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι φετινές «Σαντορίνες» αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες.
– Αρωματικό μπουκέτο από λευκά άνθη, εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκα φρούτα όπως ροδάκινο και αχλάδι.
– Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα και τη χαρακτηριστική μεταλλικότητα της Σαντορίνης.
– Σώμα ήδη πλούσιο και γεμάτο.
Οι οξύτητες των φετινών οίνων ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6,2 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ) και το pH τους από 3,0 έως 3,2.
.
ΣΑΜΟΣ
Εξαίρεση αποτελούν για τα φετινά δεδομένα, οι συνθήκες συγκομιδής σταφυλιών στο νησί της Σάμου, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που άλλωστε η ΚΕΟΣΟΕ είχε επισημάνει από τις πρώτες αναφορές της για τον τρύγο του 2014.
Η χρονιά από άποψη καιρικών συνθηκών ήταν ιδιαίτερα καλή, με ήπιες καλοκαιρινές θερμοκρασίες και καλό καιρό τον Σεπτέμβριο, χωρίς βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τη φυσιολογική ωρίμαση των σταφυλιών.
Ο όγκος της παραγωγής εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με την περσινή συγκομιδή. Να σημειωθεί ότι λόγω χαλαζόπτωσης το 2013, η παραγωγή του νησιού υπέστη μείωση της παραγωγής.
Ιδιαίτερα προβλήματα φυτοπροστασίας δεν εμφανίστηκαν, λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Ο αποκλειστικός παραγωγός οίνων του νησιού, η ΕΟΣ Σάμου, έχει φέτος μια γενναιόδωρη συγκομιδή που θα είναι αρωγός στους εξαγωγικούς της προσανατολισμούς.
.
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Το 2014 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερη χρονιά για την αμπελουργική περιοχή του Αμυνταίου.
Το σχετικά δροσερό καλοκαίρι και οι αυξημένες βροχοπτώσεις του Σεπτέμβρη είχαν ως αποτέλεσμα την οψίμιση του τρύγου τόσο στις πρώιμες ποικιλίες, ιδιαίτερα δε στις όψιμες.
Επιπλέον, η υψηλή σχετική υγρασία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ευνόησε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Ωστόσο κρούσματα περονόσπορου δεν παρουσιάστηκαν και τα περισσότερα αμπέλια μπορούν να χαρακτηριστούν υγιή.
Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση της απόδοσης των αμπελώνων όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Syrah και Merlot, ενώ η στρεμματική απόδοση του Ξινόμαυρου αναμένεται ικανοποιητική, μικρότερη όμως από αυτή του 2013.
Οι οίνοι ΠΟΠ Αμύνταιο και τον ΠΓΕ Φλώρινα 2014 θα έχουν χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο, αναμένεται ωστόσο μια αύξηση του αρωματικού τους χαρακτήρα, η πολυπλοκότητα του οποίου θα αναδειχθεί κατά την οινοποίηση. Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω παρά τις αντίξοες συνθήκες οι οίνοι προβλέπεται να είναι ελαφρύτεροι σε οινόπνευμα και δομή αλλά με αυξημένο αρωματικό χαρακτήρα και φινέτσα.
Πηγή: Agrocapital.gr
You must be logged in to post a comment.