Οι Αυστραλιανές εισαγωγές εμφιαλωμένων οίνων από Ελλάδα δεν υπερβαίνουν το Α$1εκ. (απειροελάχιστο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των εισαγωγών οίνων που προσεγγίζουν τα Α$500εκ. ιδίως από Γαλλία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία).
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από πλευράς φορολόγησης οίνων (κατά τη διανομή τους) είναι η επιβάρυνση κατά 29% (WET: Wine Equalization Tax) στοιχείο που διαμορφώνει καθολικά την αγορά αφού συνιστά τπ ⅓ της τιμής.
Κύριες Πολιτείες Καλλιέργειας Αμπέλων:
– Nότια Αυστραλία (48% επί συνόλου),
– Νέα Νότιος Ουαλία (29% επί συνόλου),
– Βικτώρια (18% επί συνόλου).
– Aυστραλιανές Εισαγωγές Οίνων (2012): 57 εκ. Λίτρα εμφιαλωμένων επιτραπέζιων οίνων
– Αυστραλιανές Εξαγωγές Εμφιαλωμένων Οίνων: 700 εκ . λίτρα (2011), Α$ 2.2 δις.
Κύριες Εξαγωγικές Αγορές Αυστραλ. Οίνων:
– ΗΒ, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Γερμανία, ΝΖ
– Αυστραλιανές Εγχώριες Πωλήσεις Οίνων: 400 εκ. Λίτρα (2011), Α$ 1.8δις.
– Ποσοστό επί Αυστρ.Εξαγωγών Οίνων (οίνων τιμής Α$2.50-Α$4.99): 70%
Κύριες Οινικές Ποικιλίες Αυστραλίας:
– Shiraz, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Semillon
Η μόνη διέξοδος για την ενδυνάμωση των Ελληνικών εξαγωγών οίνων είναι η οινογευσία σε κύριες Αυστραλιανές πόλεις (Σύδνεϋ, Μελβούρνη, Αδελαϊδα, Μπρισμπέϊν, Πέρθη).
Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σύδνεϋ & Olivenews.gr
You must be logged in to post a comment.