K.ΤΣΙΛΙΛΗΣ Α.Ε.
Στη Ράξα Τρικάλων, ιδρύθηκε το 1989 η αμπελουργία-οινοποιία-αποσταγματοποιία Τσιλιλή. Η οικογένεια Τσιλιλή είναι η πρώτη που τυποποίησε τσίπουρο στη Θεσσαλία, με την ομώνυμη γεωγραφική ένδειξη…
- Date: 27/03/2015
- Category: Products, Κρασιά, Λοιπά Αλκοολούχα Ποτά, Νεώτερα Περίπτερα, Ποτά, Προϊόντα
ΤΣΙΛΙΛΗΣ Κ.Α.Ε. Οινοποιία-Αποσταγματοποιία & ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ
Στους πρόποδες των Μετεώρων, στο σπήλαιο της Θεόπετρας, ανακαλύφθηκαν ανάμεσα στα άλλα, κουκούτσια σταφυλιών από την Παλαιολιθική Εποχή που μαρτυρούν την πανάρχαια συνύπαρξη του τόπου με το αμπέλι.
Βυζαντινοί χρόνοι. Η ιερή καλλιέργεια της αμπέλου και η εξέλιξη της οινοποίησης περνά στα χέρια των μοναχών των ιερών βράχων και είναι από τους πρώτους που πειραματίζονται με την απόσταξη στον ελλαδικό χώρο.
Το μυστηριακό περιβάλλον των Μετέωρων μεταλαμπαδεύεται στον οίνο και τα αποστάγματα μέσω ενός ιδιαίτερου terroir και καθιστά την περιοχή διαχρονική κοιτίδα παραγωγής κρασιών και αποσταγμάτων σταφυλιού.
Εδώ, στη Ράξα Τρικάλων, ιδρύθηκε το 1989 η αμπελουργία-οινοποιία-αποσταγματοποιία Τσιλιλή.
Η οικογένεια
Η οικογένεια Τσιλιλή είναι η πρώτη που τυποποίησε τσίπουρο στη Θεσσαλία, με την ομώνυμη γεωγραφική ένδειξη, αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την ανάδειξη και διεθνή καταξίωση του τσίπουρου, του αυθεντικού αυτού Ελληνικού ποτού.
Η συνεχής προσπάθεια για την εκθείαση της δυναμικής του σταφυλιού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σειράς μονοποικιλιακών αποσταγμάτων σταφυλιού και παλαιωμένου τσίπουρου σε δρύινα βαρέλια.
Το 1996, η οικογένεια Τσιλιλή δημιούργησε το ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ, ένα πρότυπο οινοποιείο- αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, με σκοπό την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής και την αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών.
Η μακραίωνη ιστορική παράδοση και η σύγχρονη τεχνολογία ενώνονται αρμονικά με την ανθρώπινη έμπνευση και διαιωνίζουν την οινική κουλτούρα του τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον (πρόγραμμα Natura 2000).
Την τελευταία δεκαετία, έχοντας ως σκοπό τη συνάντηση των αναγκών του ελληνικού αλλά και διεθνούς καταναλωτικού κοινού με το δημιουργικό όραμα των ανθρώπων της αποσταγματοποιΐας-οινοποιΐας Τσιλιλή, δημιουργούνται νέες σειρές οινικών προϊόντων συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αξίες με τις σύγχρονες πρακτικές.
Ιστορία
Η σχέση της οικογένειας Τσιλιλή με το τσίπουρο και το κρασί είναι οικογενειακή υπόθεση. Ξεκινά αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο όταν ο Ευθύμιος Τσιλιλής, ως επίτροπος της εκκλησίας του χωριού, είναι υπεύθυνος για τον κοινοτικό άμβυκα απόσταξης ενώ παράλληλα, αποκαλύπτει τα μυστικά του τσίπουρου στους συγχωριανούς του.
Στις επόμενες δεκαετίες, η οικογένεια καλλιεργεί το δικό της αμπέλι και παράγει τσίπουρο και κρασί για ιδία χρήση, σύμφωνα με την πατροπαράδοτη συνήθεια των ανθρώπων της περιοχής.
- 1988.Ψηφίζεται νόμος που επιτρέπει την παραγωγή και τυποποίηση του τσίπουρου, από επίσημες αποσταγματοποιίες.
- 1989. Ιδρύεται η ατομική επιχείρηση Κων/νος Τσιλιλής, με έδρα τη Ράξα Τρικάλων και κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και εμφιάλωση τσίπουρου.
- 1990. Κυκλοφορεί στην αγορά το τσίπουρο Τσιλιλή, το πρώτο που εμφιαλώνεται στη Θεσσαλία.
- 1995. Φυτεύεται το πρώτο αμπελοτεμάχιο του οικογενειακού Κτήματος Θεόπετρα και από τότε ο αμπελώνας επεκτείνεται σταθερά κάθε χρόνο.
- 2005. Ξεκινά πλήρης μηχανολογικός και κτιριακός εκσυγχρονισμός και ολοκληρώνεται σε δυο χρόνια.
- 2007. Μετά από μια έντονη ανοδική πορεία, τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά, το τσίπουρο και τα αποστάγματα σταφυλιού Τσιλιλή διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρία Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ ΑΒΕΕΠ.
Το όραμα
Η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει την οικογένεια Τσιλιλή είναι ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας της κάθε περιοχής, κάθε γωνιάς της ελληνικής γης, που κρύβει τους δικούς τους ξεχωριστούς θησαυρούς.
Μέσα από μια ενδελεχή και υπομονετική διαδικασία μυστηριακής ανακάλυψης του τόπου μας, οραματιζόμαστε την αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα της περιοχής των Μετεώρων, την ποιοτική εξέλιξη και ανάδειξη της τοπικής οινικής και αποστακτικής κουλτούρας. Η καλλιέργεια του οικογενειακού αμπελώνα και η διαχείριση του οινοποιείου διέπονται από σεβασμό του οικοσυστήματος της περιοχής Μετεώρων-Αντιχασίων (προστατευόμενη περιοχή από το Natura 2000).
Πλέον, το τσίπουρο, και οι οίνοι των Μετεώρων έχουν τη θέση και την εικόνα που τους αξίζει στην ελληνική αγορά. Προϊόντα, που η υψηλή τους ποιότητα βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τη σπάνια ομορφιά του φυσικού τοπίου που τα γέννησε.
Βραβεία
Τα αποστάγματα και οι οίνοι της αποσταγματοποιίας-οινοποιίας Κ.ΤΣΙΛΙΛΗΣ Α.Ε. αποσπούν κάθε χρόνο βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Δείτε τα εδώ
Προϊόντα
Οίνοι κτήματος Θεόπετρα
- Λευκός Ξηρός Ασύρτικο-Μαλαγουζιά
- Λευκός Ξηρός Ασύρτικο-Μαλαγουζιά / Ζύμωση Δρυός
- Ροζέ Ξηρός Λημνιώνα-Syrah
- Ερυθρός Ξηρός Λημνιώνα-Syrah-Cabernet Sauvignon
- Ερυθρός Ξηρός Syrah
- Ερυθρός Ξηρός Λημνιώνα
Οίνοι Ασκητικός
- Λευκός Ξηρός
- Ερυθρός Ξηρός
Παλαιωμένο Τσίπουρο 5 ετών Dark Cave
Οίνοι Mostra
- Λευκός Ξηρός
- Ροζέ Ξηρός
- Ερυθρός Ξηρός
- Ερυθρωπός Ημίγλυκος
Απόσταγμα σταφυλιού
- Μοσχάτο Αμβούργου
- Ξινόμαυρο
- Chardonnay
- Cabernet Sauvignon
Τσίπουρο
- Τσίπουρο Θεσσαλίας χωρίς γλυκάνισο
- Τσίπουρο Θεσσαλίας με γλυκάνισο
Επικοινωνία
Τηλ: +30 2431085885
Fax: +30 2431085381
E-mail: edra@tsililis.gr
Web:http://www.tsililis.gr
Τηλ: +30 2102524567,
Fax: +30 2102528389
E-mail: info@tsililis.gr
Web:http://www.tsililis.gr