Melissa ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Ε.

ΜΕΛΙΣΣΑ--ΚΙΚΙΖΑΣ

Ο μεγαλύτερος αγοραστής σίτου στην Ελλάδα που ηγείται και του μεριδίου αγοράς (37.6%) της βιομηχανίας ζυμαρικών.

Η καταγωγή των μακαρονιών είναι γεμάτη μύθους και αντιφάσεις. Από τον ευρύτατα διαδεδομένο θρύλο, ότι τα μακαρόνια τα έφερε στην Ιταλία στον 13ο αιώνα ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή, έως την αναφορά για ύπαρξη ζυμαρικών στα 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία, η λέξη "λάγανον" περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία οι Έλληνες έκοβαν σε λωρίδες. Αυτή η μέθοδος φαίνεται πως μεταφέρθηκε στην Ιταλία στον 8ο αιώνα π.X. και στα λατινικά έγινε "laganum". Εικάζεται ότι η λέξη "λαζάνια" έχει τη ρίζα της σε αυτή την λέξη. Αυτή η ιστορία πιστοποιείται από Λατίνους συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Οράτιος και ο Απίκιος.

ζυμαρικα

Η ιστορία των ελληνικών ζυμαρικών ξεκινά από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Εκεί λειτούργησε το 1824 η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες. Μέχρι τότε τα μόνα ζυμαρικά που γνώριζαν οι Έλληνες ήταν αυτά που έφτιαχναν στα σπίτια τους δηλαδή οι παραδοσιακές χυλοπίτες και ο τραχανάς.

Η οικογένεια του Γιώργου και της Κανέλλας Κίκιζα από το Ελαιοχώρι Αρκαδίας ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα το 1920 όταν οι δύο μεγαλύτεροι γιοί από τα δώδεκα συνολικά παιδιά της οικογένειας άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στο χωρίο με «εδώδιμα και αποικιακά». Πέντε χρόνια αργότερα ο μεγαλύτερος γιος, Αθανάσιος ανοίγει κατάστημα στην οδό Λένορμαν και Παλαμηδίου στην Αθήνα το οποίο σε σύντομο διάστημα και αφού όλη η οικογένεια έχει εγκατασταθεί πλέον στην πρωτεύουσα, εξελίσσεται σε υπερκατάστημα για την εποχή. Εισάγει προϊόντα, φτιάχνει δικά της, διαθέτει 35 υπαλλήλους, δύο ταμεία και γενικότερα γίνεται ένα σημείο αναφοράς σε σημείο που εξ’ αιτίας της φήμης του η γειτονιά που πλαισιώνεται αποκτά το όνομα «στου Κίκιζα». Μέσα στις όλες δραστηριότητές της, το 1935 αναθέτει στο μακαρονοποιείο «Δήμητρα» να φτιάξει ζυμαρικά με την φίρμα τους. Τρία χρόνια αργότερα οι δύο εταιρίες συνεταιρίζονται και ο Αλέξανδρος Κίκιζας σε ηλικία 25 μόλις ετών αναλαμβάνει τη διεύθυνση του μακαρονοποιείου.

κικιζας

Το 1947 ο Αλέξ. Κίκιζας μαζί με τον αδερφό του Γρηγόρη, μετά από την πολύχρονη ενασχόλησή του με το αντικείμενο, αποφασίζει να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής μακαρονιών στη Λεωφ. Κηφισού με την επωνυμία ΒΕΖΑΚ. Ο 1954 αποχωρεί ο Γρηγόρης και η εταιρία παίρνει την σημερινή της επωνυμία «ΜΕΛΙΣΣΑ» εμπνεόμενη από το έντομο, σύμβολο της εργατικότητας. Σήμερα η εταιρία που διοικείται από τους απόγονους του Αλ. Κίκιζα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων της χώρας αφού έχει διανύσει μια αξιοπρόσεκτη πορεία επιτυχιών τόσο σε επίπεδο συνεργασιών, όσο και σε επίπεδο εξαγορών όπου ουσιαστικά έχει απορροφήσει σταδιακά ένα μεγάλο μέρος της αγοράς ζυμαρικών και όχι μόνο, της χώρας μας (Deveta το ’77, Πελαργός/Pummaro ’80 μέχρι το‘99, Στέλλα & Βλάχα & ΑΒΕΖ & Καζινό τη δεκαετία του 2000). Συγχρόνως έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό της και να αυξήσει εντυπωσιακά την παραγωγική της δύναμη, να επεκταθεί στο εξωτερικό, να ιδρύσει θυγατρική στην Πολωνία και να λανσάρει νέες φίρμες όπως την Primo Gusto.

best_work_places

Η  «ΜΕΛΙΣΣΑ- Κίκιζας» σήμερα είναι 20% εξαγωγική με στόχο οι εξαγωγές της να αγγίξουν μελλοντικά τη μισή παραγωγή της. Τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς (15%-25%) τα έχει στην Κύπρο και τις Βαλκανικές χώρες. Τα προϊόντα της βρίσκονται συνολικά σε 16 και πλέον χώρες της Ευρώπης, σε Αμερική – Καναδά, Αυστραλία, σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Μάλιστα το 2013 της απονεμήθηκε το βραβείο αύξησης των εξαγωγών για την παρουσία της σε 35 χώρες του κόσμου από τα Sales Excellence Awards. Παράλληλα το 2011 αλλά και το 2013 έλαβε μια εξόχως τιμητική διάκριση καθώς συγκαταλέχθηκε μεταξύ των καλύτερων εταιριών να δουλεύει κανείς (Best Workplaces) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι δε άκρως τιμητικό γιατί είναι ένα βραβείο που δίνεται από τους ίδιους τους εργαζομένους. Και πώς να μην συμβεί αυτή η βράβευση τη στιγμή που τα προνόμια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας ξεπερνούν κάθε φαντασία. Π.χ. η εταιρία κάθε χρόνο ανακηρύσσει τον Πωλητή της χρονιάς, δίδονται τιμητικές άδειες σε περίπτωση υπέρβασης του ωραρίου εργασίας, υπάρχουν υποτροφίες για τα παιδιά των εργαζομένων τα οποία μετά το πέρας των σπουδών τους μπορούν να κάνουν την εξάμινη πρακτική τους άσκηση στην «ΜΕΛΙΣΣΑ» ακόμα και να διαδεχθούν τον γονιό τους σε περίπτωση διαθεσιμότητας. Τιμούνται ακόμα και οι συνταξιούχοι της εταιρίας οι οποίοι λαμβάνουν κάθε δίμηνο προϊόντα όπως ακριβώς όταν ήταν εργαζόμενοι αλλά και σε κάθε κοπή πίτας τέσσερις συνταξιούχοι λαμβάνουν άλμπουμ φωτογραφιών από την πορεία τους στην εταιρία και ασημένιο χειροποίητο καραβάκι με εγχάρακτο το όνομά τους. Και πολλά – πολλά αλλα!

melissa

Η ποικιλία των προϊόντων της «ΜΕΛΙΣΣΑ- Κίκιζας» καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών οι οποίοι καταναλώνουμε ετησίως κάτι λιγότερο από 80.000 τόνους ζυμαρικών, ευρισκόμενοι στην 4η θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν μέτρηση με 10 κιλά το χρόνο. Έτσι προσφέρει τα κλασικά ζυμαρικά που είναι γνωστά σε όλους μας (σπαγγέτι-σπαγγετίνι-λαζανάκι και ζυμαρικά σε αμέτρητε κοπές για πλειάδα συνταγών), αλλά και ζυμαρικά για παιδιά, ολικής αλέσεως, χωρίς γλουτένη, τρικολόρε (με ντομάτα και σπανάκι, με καρότο), γεμιστά ζυμαρικά (τορτελίνι-ραβιόλι-τορτελονι), παραδοσιακά (τραχανά-χυλοπίτες-πλιγούρι) ακόμα και βιολογικά ζυμαρικά. Τελευταίο λανσάρισμα της εταιρία τα ζυμαρικά «Χρυσή επιλογή» όπου σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης επέλεξαν τα καλύτερα χωράφια και με τη μέθοδο της συμβολαιακής καλλιέργειας πήραν ένα εξαιρετικής ποιότητας σιτάρι για να δημιουργήσουν ένα premium προϊόν.

Γιατί είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε;