Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

Η Εταιρία

Η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ιδρύθηκε το 1985 από μια ομάδα ανήσυχων και δημιουργικών ανθρώπων που οραματίζονταν πρωτοπόρα πεδία ανάπτυξης.

Ιστορικό

Η σπανιότητα των ψαριών και η υψηλή τιμή, τους έκανε να στραφούν στις υδατοκαλλιέργειες
και ειδικότερα στην εκτροφή του χελιού. Η περιορισμένη γνώση για τον τρόπο εκτροφής και η ιδιαιτερότητα του είδους δημιούργησε μεγάλες δυσκολίες και καθυστερήσεις. Ωστόσο μετά από μία επίμονη αναζήτηση των βασικών παραμέτρων της ζωής και της βιολογίας του χελιού, εξασφάλισαν 
τη βάση για το σχεδιασμό και την κατασκευή των πρώτων δεξαμενών.
Μετά από 10 χρόνια προσωπικής εργασίας και την επένδυση πολλών χρημάτων η εταιρία Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ καθιέρωσε αποδοτικές μεθόδους εκτροφής, ξεκινώντας από το μικρότερο εμπορικό μέγεθος των 150 gr. και φθάνοντας στο μεγαλύτερο των 1300 gr.
Κάθε χρόνο εξάγονται 
170 – 220 τόνοι από τα προϊόντα της.
Η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ πέτυχε να παράγει και να διαθέτει στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική αγορά ποικίλα προϊόντα χελιού (Ζωντανά, Nωπά και Kαπνιστά) και άριστης ποιότητας τιλάπια και κέφαλο.
Με σταθερή πορεία και συνεχή δουλιά έχει καθιερωθεί στο χώρο με το άριστο προϊόν που παράγει. Η εταιρία εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 22000:2005) – HACCP .

ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ

Tα χέλια (anguilla-anguilla) γεννούν τα αυγά τους στο βυθό της θάλασσας των Σαργασσών.
Ξεκινούν τη ζωή τους ως πλαγκτονικές προνύμφες που ονομάζονται “λεπτοκέφαλοι”. Παρασυρμένες από τα θαλάσσια ρεύματα (Gulf Stream), φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής όπου και μεταμορφώνονται σε γυαλόχελα.
Η αλίευση τους ξεκινά αρχές Νοέμβριου και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.

Tα χέλια φτάνουν στην μονάδα της εταιρείας Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ αεροπορικώς μέσα σε ειδική συσκευασία (κουτιά).

Αμέσως μετά την παραλαβή τους τοποθετούνται σε μικρές στεγασμένες δεξαμενές, όπου αρχίζει το πρώτο στάδιο εκτροφής. Το μέγεθος τους στο στάδιο αυτό κυμαίνεται από 0,22-0,35 γραμ./άτομο.

Τα χέλια μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον σταθερής θερμoκρασίας με ποιοτικό και πλούσιο σε οξυγόνο νερό το οποίο παρακολουθείται ηλεκτρονικά για να μένει σταθερό στα 10 ppm.

Ακoλουθεί το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης (εκτροφής) σε μεγαλύτερες δεξαμενές. Για την εξασφάλιση του νερού η αρχική ποσότητα παρέχεται από γεώτρηση. Στη συνέχεια με ένα σύστημα καθαρισμού ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

Όταν περάσουν έξι μήνες τα χέλια έχουν ξεπεράσει τα 40 γραμ. Οι ανάγκες για περισσότερο χώρο είναι εμφανείς. Το οξυγόνο δεν επαρκεί και η ιχθυοπυκνότητα έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα.

Στο στἀδιο αυτό τα χέλια αλιεύονται και μεταφέρονται σε υπαίθριες δεξαμενές, όπου αναπτύσσονται σε αργούς ρυθμούς λόγω των μεταβαλλομένων κλιματολογικών συνθηκών.

Η προσέγγιση αυτού του φυσικού τρόπου εκτροφής δίνει στο χέλι ιδιαίτερο χρώμα, γεύση και σχήμα.
ΤΙΛΑΠΙΑ – ΚΕΦΑΛΟΣ

Τα ψάρια αυτά εκτρέφονται σε μεγάλες υπαίθριες δεξαμενές (υδροστάσια) και με ελάχιστη χορήγηση τροφής αφήνονται να μεγαλώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Προϊόντα

ΧΕΛΙΑ
Τροφή πλούσια σε Ω3 λιπαρά.
Tα χέλια (anguilla-anguilla) γεννούν τα αυγά τους στο βυθό της θάλασσας των Σαργασσών.
Ξεκινούν τη ζωή τους ως πλαγκτονικές προνύμφες που ονομάζονται “λεπτοκέφαλοι”. Παρασυρμένες από τα θαλάσσια ρεύματα (Gulf Stream), φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής όπου και μεταμορφώνονται σε γυαλόχελα.
Η αλίευση τους ξεκινά αρχές Νοέμβριου και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.

ΤΙΛΑΠΙΑ
Πλούσια τροφή σε Βιταμίνη Β12 και κάλιο.
Ψάρι με λευκή σάρκα, λεπτή γεύση και χαμηλά λιπαρά είναι το φιλέτο που μας δίνει η τιλάπια.
Τιλάπια (προφέρεται / tila : pie) είναι η ονομασία των ψαριών που ανήκουν στην κιχλίδα φυλή. Κατοικούν σε φρέσκο νερό-ρήχα ρέματα, ποτάμια και λίμνες. Είναι η τρίτη πιό σημαντική κατηγορία ψαριών υδατοκαλλιέργειας και ιδιαίτερα η Οreochromis.
Aποτελεί μία εξαιρετική πηγή φωσφόρου με χαμηλό συνολικό λίπος, χαμηλά κορεσμένα λίπη, και λίγες θερμίδες.

ΚΕΦΑΛΟΣ
Ο κέφαλος (mugilidae cephalus) είναι μικρό ψάρι 30-70 εκατοστών.
Έχει γκριζομόλυβη ράχη, ασημιές πλευρές και ασημόλευκη κοιλιά με σκούρες καστανόχρωμες πλαϊνές γραμμές από τα θωρακικά πτερύγια μέχρι τη βάση της ουράς.
Οι κέφαλοι ζούν κατά κοπάδια κυρίως σε ρηχά νερά, μέσα σε λιμάνια, σε λιμνοθάλασσες και καμιά φορά ανηροφίζουν και στα ποτάμια.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Το Kαλαμάρι ή Tευθίς είναι κεφαλόποδο μαλάκιο και ανήκει στην οικογένεια των μυοψιδών. Η επιστημονική του ονομασία είναι (Loligo vulgaris). Διαθέτει τα γενικά χαρακτηριστικά που έχουν τα Κεφαλόποδα. Υπάγεται στα μαλάκια και επίσης ανήκει στα διβράγχια και δεκάποδα. Η κύρια τροφή του είναι τα ψάρια. Κολυμπά διαρκώς και ζει σε κάποια απόσταση από τις ακτές.

ΓΑΜΠΑΡΗ
Η Γαρίδα Αμβρακικού ή Γάμπαρη επιστημονική ονομασία (Penaeus kerathurus) είναι ένα ενδημικό και πολύ νόστιμο είδος γαρίδας που γεννιέται και αλιεύεται μόνο στον Αμβρακικό κόλπο. Αναπαράγεται το καλοκαίρι στα ρηχά νερά κοντά στις ακτές, αλλά όταν η επιφάνεια της θάλασσας κρυώνει, ξεχειμωνιάζει σε μεγάλο βάθος. Τα χρώματά της είναι ανοιχτό καφέ και ανοιχτό κόκκινο, με κάθετες ρίγες πάνω στο σώμα της. Aναπνέει με βράγχια, τα οποία βρίσκονται στις ενώσεις των ποδιών με τον θώρακα.

Προϊόντα Περιπτέρου

*Πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση

Επικοινωνία