Άρθρα & Στατιστικά Εμπορίου

08

Oct2014
Το 2013 οι αντίστοιχες εξαγωγές μας ήταν μειωμένες σε αξία κατά δέκα τις εκατό (-10%) και σε ποσότητα κατά είκοσι τέσσερα τις εκατό περίπου (-23,8%). Το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής οινοποιίας είναι η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών πάμφθηνων (και φυσικά ανάλογης ποιότητας) κρασιών «από την Ε.Ε.» – κυρίως την Βουλγαρία. Στα ετήσια άρθρα μας για τις κορυφαίες οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας μας,  αναφερόμαστε σε μια κατάταξη αποκλειστικά και μόνο με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών σαν ένα «κοινά αποδεκτό» κριτήριο, αν και υπάρχουν δεκάδες άλλες Ελληνικές οινοποιητικές ... (...)

27

Aug2014
Με χρήσιμους πίνακες των σημαντικότερων εισαγωγέων Τροφίμων, Καταναλωτικών προϊόντων, Οίνων και Αλκοολούχων Ποτών καθώς και των μεγαλύτερων αλυσίδων Σουπερμάρκετ με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας!

25

Jul2014
Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα δείχνει πλέον ικανή να βάλει για τα καλά τη χώρα στο παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Και αυτό γιατί άρχισε να αφηγείται επιτέλους, τη δική της ιστορία… "Γαστρονομία είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν την διατροφή του ανθρώπου" σύμφωνα με τον διάσημο Γάλλο φιλόσοφο Jean Anthelme Brillat-Savarin που έζησε στις αρχές του 19ου αι. και ποιος είμαι εγώ για να διαφωνήσω. Άλλωστε οι γνώσεις μου δεν επαρκούν για να με οδηγήσουν σε ένα καθαρά προσωπικό ορισμό της έννοιας. Αυτό που μπορώ ... (...)

11

Jul2014
Οι ρίζες της Ρετσίνας Μαλαματίνα ανιχνεύονται κατά τον 19o αιώνα (1860) στα αμπέλια που καλλιεργούσε ο Ευστράτιος Μαλαματίνας στο Ελληνικό (τότε) νησί της Τενέδου, το οποίο μαζί με την Ίμβρο, παραδόθηκαν στην Τουρκία στα πλαίσια του επώδυνου συμβιβασμού που επικυρώθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Μετά την απάνθρωπη, κυνική και ύπουλη καταστρατήγηση όλων των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία απέναντι στον χριστιανικό πληθυσμό των δύο πολύπαθων νησιών (το 1923 το ποσοστό τους ξεπερνούσε το 90%, ενώ σήμερα είναι μόλις 1%!), η αναγκαστική εγκατάλειψη της ... (...)

07

Jul2014
Στις 10 Φεβρουαρίου 2014 σε άρθρο μας με τίτλο «Οι ιδέες της νέας γενιάς σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με την φροντίδα του Σ.Ε.Β.Τ.» είχαμε αναφερθεί στον τέταρτο κατά σειρά διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2014, στον οποίο καλούνται Πανεπιστήμια και επιστημονικοί φορείς της χώρας να αναπτύξουν ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής το οποίο, εκτός από τη γεύση του, να διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε και φέτος με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), στο πλαίσιο των δράσεων της ... (...)