Πέντε προϊόντα ικανά να μας σηκώσουν από το κρεβάτι και να μας γεμίσουν με γεύση και απόλαυση την ημέρα μας, από την αρχή της.
Επιπλέον, απαραίτητα -θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς- για την εδραίωση του ελληνικού πρωινού στις τουριστικές μονάδες ανά την χώρα. Με κοινά χαρακτηριστικά την αφοσίωση στην παραδοσιακή τεχνική διαδικασία παρασκευής αλλά ταυτόχρονα και την δημιουργική φαντασία για νέες και καινοτόμες συνταγές που θα ικανοποιούν όλα τα γούστα, οι πέντε αυτές προσπάθειες μας γεμίζουν αισιοδοξία και προσμονή για τα επόμενα βήματα της ελληνικής αγοράς των τροφίμων η οποία δείχνει να επιδιώκει συνολικά και ευρύτερα την ανανέωσή της με στόχο να κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας από την μια και την περαιτέρω εδραίωσή της στη συνείδηση του Έλληνα από την άλλη.
Παράλληλα οι προσπάθειες αυτές συμβάλλουν στην ανάδειξη ενός υγιεινού -μα καθόλου μίζερου- τρόπου προσέγγισης της γευστικής απόλαυσης που προσφέρουν οι εξαιρετικές σε ποιότητα ελληνικές πρώτες ύλες. Με άλλα λόγια μαρμελάδες-γαστρονομική εμπειρία από μόνες τους. Ας τις γνωρίσουμε και ας τις στηρίξουμε.
.
1. Ήδιστον
Όλα τα φρούτα της ελληνικής φύσης σ’ ένα βάζο σύμφωνα με το σλόγκαν της επιχείρησης. Άρχισε το 1997 φτιάχνοντας γλυκά του κουταλιού με μεγάλη επιτυχία αφού συγκέντρωνε με ευλάβεια τις καλύτερες πρώτες ύλες από τον τόπο παραγωγής τους (κεράσια και βύσσινα από την Τεγέα, κυδώνια από το Πήλιο, ροδοπέταλα από τη Χίο, δαμάσκηνα από τη Σκόπελο κ.α.), πιστεύοντας από πολύ νωρίς στην δυναμική της ποιότητας του μικρού παραγωγού.
Στη συνέχεια και μένοντας αταλάντευτοι στην πίστη τους για ποιοτική πρώτη ύλη, ήρθαν οι περίφημες μαρμελάδες ενώ σήμερα παράγουν επίσης χυμούς και σάλτσες. Οι μαρμελάδες χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά, τυποποιημένες σε μοντέρνας αισθητικής βάζα, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι βράζονται σε μικρές ποσότητες και για λίγη ώρα γι’ αυτό και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι σαν σπιτικό αλλά σπιτικό, σε ασφαλείς συνθήκες εργαστηρίου! Οι κλασικές γεύσεις, κεράσι, φράουλα, βερύκοκο, ροδάκινο, σύκο, δαμάσκηνο, πορτοκάλι και λεμόνι συμπληρώνονται από την μαρμελάδα ακτινίδιο, την μαρμελάδα μπανάνα, την κρέμα κάστανο αλλά και τον συνδυασμό μήλου και αχλαδιού σε μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων!
Η επένδυσή τους στις νέες αυτές γεύσεις σε συνδυασμό με την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν αλλά και στην απλή και μοντέρνα εμφάνιση του προϊόντος, καθιστούν την προσπάθειά τους αξιοπρόσεκτη και γενναία, αφού συμβάλλουν από την δική τους πλευρά στην ανανέωση της ελληνικής γαστρονομίας.
Αρώνη Αναστασία, Λαζάρου Αθανασία Ο.Ε.
Ζαϊμη 10, 14342, Ν. Φιλαδέλφεια Τηλ.-Fax: 210 2533698
www.idiston.com.gr / info@idiston.com.gr / facebook.com/pages/Ηδιστον
.
2. Γεωδή
.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της, σκοπός της να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην οικοτεχνία (αγνά προϊόντα αλλά μικρή παραγωγή) και την βιομηχανία (ασφαλείς συνθήκες μαζικής παραγωγής αλλά συμβιβασμοί στη γεύση και την φρεσκάδα των προϊόντων). Παράγει μαρμελάδες, σάλτσες και αλείμματα. Οι πολυβραβευμένες (Great Taste Award [G.T.A.], London 2009/10/11/12) μαρμελάδες της βγαίνουν σε τρείς διαφορετικούς τύπους.
- Οι αυθεντικές με περιεκτικότητα 85γρ. φρούτου ανά 100γρ. προϊόντος, με αναλλοίωτη τη γεύση και τη θρεπτική αξία (Φράουλα [G.T.A. Gold ‘10], Πορτοκάλι [G.T.A. Gold ’09 ], Μανταρίνι [G.T.A. Gold ‘11], Βερύκοκο [G.T.A. Gold ‘11], Φράουλα με Μήλο, Ροδάκινο με Πορτοκάλι [G.T.A. Gold ‘12] και Δαμάσκηνο με Ροδάκινο).
- Οι μαρμελάδες βιολογικής γεωργίας πάλι με 85% φρούτο, με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και βιολογικές πρώτες ύλες (Φράουλα, Περγαμόντο, Σύκο, Γκρέιπφρουτ, Πορτοκάλι, Βερύκοκο, Ροδάκινο με Πορτοκάλι).
- Οι μαρμελάδες light χωρίς προσθήκη ζάχαρης με έως και 50% λιγότερες θερμίδες αλλά υψηλής ποιότητας και γευστικότατες (Φράουλα, Πορτοκάλι, Βερύκοκο, Ροδάκινο με Πορτοκάλι, Κεράσι-Βύσσινο[G.T.A. Gold ‘11]).
Όλες οι μαρμελάδες της Γεωδή παράγονται χωρίς πηκτίνες, πρόσθετα, αρώματα, χρώματα ή συντηρητικά παρά μόνο με φρέσκα ελληνικά φρούτα και τους χυμούς τους. Έτσι πετυχαίνει να μεταφέρει στο τραπέζι μας με τον ιδανικότερο τρόπο για όλους, τα σπάνιας ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης.
ΓΕΩΔΗ Ανώνυμος Εταιρεία Επεξεργασίας και Εμπορίας
Φυτικών Προϊόντων και Ειδών Διατροφής
Αγ. Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι 151 24 / Τηλ. 210 621 50 80 / FAX. 210 621 50 81
www.geodinet.gr / info@geodinet.gr / facebook.com/pages/geodinet
.
3. Οικοτεχνία Παπαγιαννίδη
.
Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη και με όραμα ν’ αναδειχθούν παλιές αιγαιοπελαγίτικες συνταγές, η οικοτεχνία έχει καταφέρει στα 13 χρόνια παρουσίας της να κάνει το όνομά της συνώνυμο των πρωτότυπων γεύσεων σε μαρμελάδες και σάλτσες και του συνδυασμού παράδοσης και καινοτομίας.
Έχει βραβευτεί επανειλημμένα από τα Great Taste Award του Λονδίνου και μάλιστα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης. Η πρώτη μαρμελάδα που παρασκεύασε ήταν η «Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Λεμόνι» η οποία και απέσπασε βραβείο (G.T.A. Silver 2004) για την πρωτοτυπία της. Ετικέτες όπως οι μαρμελάδες «Βατόμουρο με ούζο» [G.T.A. Silver 2005] ή «Ροδάκινο με ούζο [G.T.A. Bronze 2004]», «Πορτοκάλι ή Ροδάκινο με μαστίχα», «Φράουλα ή Πορτοκάλι με Σοκολάτα», «Φρούτα του Δάσους με Μέλι» και «Κεράσι με Μέλι και Καρύδια» αποδεικνύουν περίτρανα την σημαντικότητα της προσπάθειας της Οικοτεχνίας Παπαγιαννίδη να προτείνει ξεχασμένες μα ταυτόχρονα καινοτόμες γεύσεις πέρα από τα συνηθισμένα. Η μαρμελάδα «Φράουλα» και η μαρμελάδα «Καϊσί» (βερύκοκο) συμπληρώνουν ιδανικά τις επιλογές μας.
Χωρίς αμφιβολία τα πλεονεκτήματα που το νησί της Λέσβου προσφέρει στον παραγωγό είναι ανεκτίμητα λόγω των ποιοτικών πρώτων υλών του τόπου, όμως χωρίς την σωστή αξιολόγηση και διαχείριση από την πλευρά του κανένα αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο. Αυτό το ποιοτικό αποτέλεσμα το διασφαλίζει η Οικοτεχνία Παπαγιαννίδη εδώ και χρόνια .
Οικοτεχνία Παπαγιαννίδη
Παγανη, 81100 Μυτιλήνη τηλ. 22510.42659
www.papayiannides.gr / info@papayiannides.gr / facebook.com/pages/PAPAYIANNIDES
.
4. Chef stories
.
Το Chef Stories, μια υπηρεσία δημιουργικών προϊόντων catering, είναι το δημιούργημα δύο αδελφών από την Θεσσαλονίκη, της Ελένης και της Σύλβιας Κουμεντάκη που πήραν την απόφαση να ενώσουν δυνάμεις και γνώσεις για να πραγματοποιήσουν το κοινό στόχο ενασχόλησης με τον τομέα της μαγειρικής. Βασικές τους σκέψεις οι εξής δύο: Πρώτον, σπιτική φροντίδα των προϊόντων και δεύτερον, όχι a la carte, αλλά tailor-made προτάσεις ανάλογα με το χώρο, την εποχή, την εκδήλωση, που προκύπτουν πάντα μετά από συζήτηση με τον ενδιαφερόμενο πελάτη.
Κάπως έτσι προέκυψαν τα chutney’s και οι μαρμελάδες που φτιάχνουν με μεγάλη επιτυχία. Πέρα λοιπόν από τα γλυκόξινα chutney’s πού τώρα τελευταία εμφανίζονται ζωηρότερα στις επιλογές του Έλληνα, παράγουν τέσσερις ετικέτες για μαρμελάδες όλες χειροποίητες, πρωτότυπες και μοναδικές!
- Αχλάδι με καρπό Βανίλιας,
- Καρότο με ξύσμα Πορτοκαλιού,
- Μήλο με Λεμόνι και Μέλι και
- Ελιά (ναι ελιά!) με Μήλο και Μέλι.
Με το σκεπτικό ότι οι παραπάνω συνδυασμοί είναι πολύ περισσότερο δημοφιλείς στις γευστικές προτιμήσεις των ευρωπαίων του Βορρά οι οποίοι έχουν χρόνια στις επιλογές τους τέτοιου είδους μαρμελάδες, φαντάζει ιδανική η τοποθέτησή τους σε τουριστικές περιοχές και ξενοδοχεία με την αντίστοιχη επισκεψιμότητα κάτι που θα τους δώσει και την δυνατότητα να αποκτήσουν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και εξωστρέφεια.
Chefstories
Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 32, 55535 Θεσσαλονίκη τηλ. 2310471628, 6946656215
www.chefstories.gr / menu@chefstories.gr / facebook.com/chefstoriesgr
.
5. Mr. Juke’s
.
Μαρμελάδες όπως δεν τις έχετε φανταστεί! Απ’ όλες τις απόψεις. Συνδυασμοί; Γεύση; Εμφάνιση; Όνομα; Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- Carrot Cake: Καρότο με Αχλάδι, Ανανά και μπαχαρικά
- Apricot Moon: Βερύκοκο με Αμαρέτο
- Hesperides Garden: Πορτοκάλι, Λεμόνι, Γκρέιπφρουτ
- Kinky Strawberry: Φράουλα με ροζ πιπέρι και βαλσαμικό
- Lavender Margarita: Λεμόνι με Λεβάντα
- Orange Bunny: Πορτοκάλι με Καρότο
- Peach Bellini: Ροδάκινο με κρασί Prosecco
- Strawberry Daiquiri: Φράουλα με Ρούμι και καστανή ζάχαρη
- Queen’s Quince: Κυδώνι με βανίλια και Brandy
- Goji-liscious: Βατόμουρο με Goji berry
- Guilty Adam: Ζελέ Μήλου με κανέλα και γαρύφαλλο
Έντεκα ετικέτες, έντεκα ξεχωριστές αποδράσεις! Έντεκα διαφορετικοί και ευφάνταστοι τρόποι να ξεκινήσεις την μέρα σου. Και όχι μόνο! Γιατί τα προϊόντα που δημιουργεί ο chef Δημήτρης Χωματάς διακατέχονται από μια διαφορετική από τα συνηθισμένα φιλοσοφία. Βασικοί κανόνες αυτής; Από τη μια τα αγνά υλικά και ένα προϊόν χωρίς καθόλου συντηρητικά και πρόσθετα (συντηρούνται μόνο με χυμό λεμονιού) ώστε να μπορεί να καταναλωθεί άφοβα όπως λέει χαρακτηριστικά και ο δημιουργός τους, «ακόμα και από βρέφη» και από τη άλλη η φαντασία, καινοτομία και τέλεια γεύση που να προσφέρει απόλαυση και να καθιστά την μαρμελάδα επιλογή γαστρονομικής εμπειρίας!
Mr.Jukes Handmade Greek Preserves
Χίου 16 Ανθούπολη Αττική τηλ. 210 5718000
www.mrjukes.gr / info@mrjukes.gr / facebook.com/pages/mrjukejams/
.
Other Links:
www.greattasteawards.co.uk/ – www.greekbreakfast.gr/el/
You must be logged in to post a comment.