Αυξάνεται η παγκόσμια παραγωγή και η κατανάλωση ελαιολάδου, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) γεγονός που καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη για καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας, τα οφέλη για την υγεία, την παραγωγή και τις σωστές συνθήκες αποθήκευσης του ελαιολάδου. Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής του IOC , Jean-Louis Barjol, στη διεθνή έκθεση τροφίμων Summer Fancy Food Show 2014 , στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Barjol η παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2013/2014 θα φτάσει τους 3.098.000 τόνους, από 2.425.000 τόνους το 2012/2013. Η κατανάλωση θα ακολουθήσει την ανοδική τάση της παραγωγής, με 3.057.000 τόνους το 2013/2014 έναντι 3.041.000 το 2012/2013.
Τα στοιχεία που έδωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IOC είναι τα ακόλουθα:
-To IOC απαρτίζεται από 17 μέλη, που αντιπροσωπεύουν 25 ελαιοπαραγωγές χώρες.
-Οι 25 αυτές χώρες παράγουν το 97% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και το 96% των εξαγωγών, ενω εισάγουν μόλις το 15%.
-Εκ των μη μελών του IOC, οι ΗΠΑ εισάγουν το 45% του ελαιολάδου παγκοσμίως.
“Η ζήτηση για ελαιόλαδο αυξάνεται διεθνώς, και η κατανάλωση αυξήθηκε +183% τις δυο τελευταίες δεκαετίες” δήλωσε ο Jean -Louis Barjol.
Το 80% του ελαιολάδου προέρχεται από 5 χώρες: την Ισπανία (45% της παγκόσμιας παραγωγής), την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Τυνησία. Χώρες όπως το Μαρόκο, η Συρία, η Πορτογαλία, η Αλγερία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Ιορδανία και η Αυστραλία παράγουν η κάθε μια λιγότερο από το 1% του συνολικού παραγόμενου ελαιολάδου.
Μαργαρίτα Κούζα
Πηγή: olivenews.gr
You must be logged in to post a comment.