Όλο και περισσότερο ελαιόλαδο εισάγουν οι ΗΠΑ (πριν 20 χρόνια κατείχε το 30% των εισαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τώρα έφτασε το 38%), ωστόσο υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Πλέον εισάγουν περισσότερο χύμα ελαιόλαδο σε σύγκριση με το τυποποιημένο, αν και ακόμη ο όγκος του τυποποιημένου ξεπερνά τον όγκο του χύμα.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, την περίοδο 1993/94, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 122.996 τόνους, από τους οποίους οι 107.398,70 τόνοι αντιστοιχούσαν σε τυποποιημένο και οι 15.597,30 τόνοι σε χύμα ελαιόλαδο. Είκοσι χρόνια μετά, την περίοδο 2013/14, οι εισαγωγές αυξήθηκαν αρκετά φτάνοντας τους 312.341 τόνους, από τους οποίους οι 184.281 τόνοι (59%) έφτασαν τυποποιημένοι, και οι υπόλοιποι 128.060 τόνοι (41%) χύμα.
Την περίοδο 1992/93, τo 72% του τυποποιημένου ελαιολάδου που εισήχθη στην Αμερική ήταν ιταλικής προέλευσης, με το 22% να αντιστοιχεί στην κατηγορία του παρθένου, το 50% του απλού ελαιολάδου και το 1% του πυρηνέλαιου. Η Ισπανία συμμετείχε με ποσοστό 9%, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 3% και τη Τουρκία με 2,5%.
Την περίοδο 2013/14, την πρώτη θέση στις εισαγωγές τυποποιημένου κατείχε πάλι η Ιταλία με 41,8%, με το 24% να αντιστοιχεί στην κατηγορία του έξτρα παρθένου, το 11% του απλού ελαιολάδου, το 5% του βιολογικού, ακολουθούμενα από το πυρηνέλαιο και τις λοιπές κατηγορίες. Η Ισπανία ανέβασε λίγο το ποσοστό της στο 11,6%, η Ελλάδα κατέβηκε στο 1,4%, η Τυνησία στο 1,3% και η Τουρκία στο 1%.
Πάντως, ενώ η Ιταλία έρχεται πρώτη στην αγορά του τυποποιημένου, η Ισπανία κατέχει τη πρώτη θέση στο χύμα ελαιόλαδο.
Πηγή: Olivenews.gr
You must be logged in to post a comment.