ΕΟΣ Σάμου

Η Εταιρία

Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού και είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας. Η ΕΟΣΣ συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται κατ’ αποκλειστικότητα, για λογαριασμό των αμπελουργών της Σάμου, το σύνολο της παραγωγής τους, γεγονός που τη καθιστά ξεχωριστή ανάμεσα στις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Διαθέτει σήμερα δύο υπερσύγχρονα οινοποιεία, στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι της Σάμου, συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων και απασχολεί 85 περίπου άτομα.

Περί Σάμου

Μυθολογία, ιστορία και το εκφραστικό τοπωνύμιο Άμπελος να περιγράφει έναν από τους δύο ορεινούς όγκους που σχηματίζουν το νησί, όλα συνηγορούν για να μιλήσουν για έναν από τους ομορφότερους αμπελώνες του κόσμου, αυτόν της Σάμου.

Το σαμιώτικο κρασί που παράγεται σ’ αυτόν τον τόπο χαίρει σήμερα υψηλής αναγνωρισιμότητας σε όλο τον κόσμο και έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πιο εκλεκτούς διεθνείς αμπελώνες.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. H Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού, ενώ άλλες χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες σαμιακών οίνων είναι η Αγγλία, η Αυστραλία ,η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και, προσφάτως, χώρες της Άπω Aνατολής.

«Σαμία Άμπελος»

Η έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων της Σάμου είναι περίπου 16.000 στρέμματα. Το 98 % και πλέον, των αμπελώνων αυτών, αφορούν την καλλιέργεια του λευκού, μικρόρωγου, μοσχάτου σταφυλιού της Σάμου, το οποίο θεωρείται ο πιο ευγενής κλώνος της μεγάλης οικογένειας των μοσχάτων. Απ’ αυτό παράγονται τα φημισμένα κρασιά «ΣΑΜΟΣ» και μικρή ποσότητα επιτραπέζιου οίνου, εξαιρετικής ποιότητας. Σε πολύ μικρό ποσοστό υπάρχει η καλλιέργεια δύο ερυθρών ποικιλιών, του Φωκιανού και του Ρητινού.

Οι αμπελώνες είναι εγκατεστημένοι κυρίως στις πλαγιές του βουνού Άμπελος, σε υψόμετρο μέχρι και τα 800 μέτρα, ανάμεσα στο γαλάζιο του ουρανού και της Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, σε πανάρχαιες, χτιστές πεζούλες, φτιαγμένες για να συγκρατούν και να αποστραγγίζουν το πολύτιμο χώμα, δημιουργώντας απανωτές ταράτσες, στενές λουρίδες γης, όπου συχνά δε χωρά πάρα μόνο μία σειρά από κλήματα. Το εξαιρετικό υπέδαφος (χαλικώδες, σχιστολιθικό και με μεγάλη ικανότητα αποστράγγισης), σε συνδυασμό με το ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια μικροκλίμα δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά και με τον πιο φυσικό τρόπο, όπως απαιτείται για όλα τα γλυκά κρασιά ευγενικής καταγωγής.

Προϊόντα & Διακρίσεις

Τα γλυκά μοσχάτα κρασιά της Σάμου αποτελούν μια ιδιαίτερη οικογένεια οίνων, μοναδικής αξίας παγκοσμίως. Η εξαιρετική, βελούδινη γεύση, ο αρωματικός πλούτος και οι χρυσαφένιες αποχρώσεις τους, τα έχουν φέρει στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού αλλά και των ειδικών όλου του κόσμου. Τα ξηρά λευκά κρασιά της ΕΟΣΣ συνεχίζουν την οινική παράδοση των κατοίκων του νησιού και διακρίνονται για την απαλή ισορροπημένη γεύση και το λεπτό άρωμά τους. Το «ΣΑΜΟΣ» είναι το πρώτο Ελληνικό κρασί που αναγνωρίστηκε σαν Ο.Π.Ε. (Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχόμενη) και, πάνω από έναν αιώνα, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελληνικής οινοποιίας στη διεθνή αγορά.

Τα προϊόντα της ΕΟΣΣ έχουν τιμηθεί με εκατοντάδες χρυσά και άλλα μετάλλια διεθνών Εκθέσεων και έχουν υμνηθεί από τη λαϊκή Μούσα αλλά και από μεγάλους ποιητές, όπως ο λόρδος Βύρων, που στο λυρικό του έργο «Δον Ζουάν» γράφει: «Γέμισε ξέχειλη την κούπα με σαμιώτικο κρασί!»

Προϊόντα Περιπτέρου

*Πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση

Επικοινωνία