Γαία Οινοποιητική

Γαία Οινοποιητική

Πως από τις 9.800 φιάλες το 1994, έφτασε σήμερα τις 350.000, όντας μάλιστα πρωτοπόρος της ελληνικής οινοποίησης.

Έχοντας βραβευθεί πολλές φορές για τα κρασιά που παράγει αλλά και ως οινοποιείο (συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 κορυφαία οινοποιεία του κόσμου για το 2014) η «Γαία Οινοποιητική» αποτελεί ένα πραγματικό success story, αναγνωρισμένο τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

γαια οινοποιητικη

Η «Γαία Οινοποιητική» ιδρύθηκε το 1994 από τους Γιάννη Παρασκευόπουλο (Γεωπόνο Α.Π.Θ., Διδάκτορα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II) και Λέων Καράτσαλο (Γεωπόνο Α.Π.Θ.).Είναι λοιπόν γέννημα καθαρής επιλογής των δύο ιδρυτών της και όχι προϊόν τυχόν κληρονομικής διαδοχής. Αυτό το γεγονός τους βοήθησε να καθορίσουν εκείνοι αποκλειστικά και χωρίς καμία αναγκαιότητα οτιδήποτε θα αφορούσε την διαδικασία οινοπαραγωγής που ήθελαν να πετύχουν. Έτσι, εφοδιασμένοι με σύγχρονες γνώσεις ξεκίνησαν καταρχήν από την επιλογή των αμπελοτόπων που θα ανέπτυσσαν τους οίνους τους. Όπως είναι γνωστό, επέλεξαν δύο ξεχωριστές οινικές περιοχές της χώρας μας. Την Νεμέα και την Σαντορίνη! Την Νεμέα, την μεγαλύτερη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ερυθρών κρασιών στη χώρα μας, πατρίδα της ξεχωριστής και πασίγνωστης ποικιλίας Αγιωργίτικο και την Σαντορίνη με την τρισχιλιόχρονη και πλέον αμπελουργική παράδοση ενός μοναδικού στον κόσμο terroir, πατρίδα της ποικιλίας Ασύρτικο.

γαια οινοποιητικη

γαια οινοποιητικη

Ταυτόχρονα βέβαια δημιούργησαν και δύο τελευταίας τεχνολογίας οινοποιεία στις επιλεχθείσες περιοχές. Το οινοποιείο στο Κούτσι της Νεμέας σε υψόμετρο 550m. διασφαλίζει τόσο με την εγγύτητά του στον αμπελώνα, όσο και με τον εξοπλισμό του, κάθε state of the art μέσο για την κάθετη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Αντίστοιχα το οινοποιείο της Έξω Γωνιάς Σαντορίνης που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο κτίριο του περασμένου αιώνα, στο οποίο μέχρι το 1970 λειτουργούσε ένα παραδοσιακό «τοματάδικο», εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης αποτελεί τον «ιερό» για την εταιρία τόπο στον οποίο παράγονται οι ετικέτες Π.Ο.Π. Σαντορίνη.

οινοποιείο νεμέας

Εκτός όμως από τη σοφή επιλογή των αμπελοτόπων κατάφεραν να δημιουργήσουν και ξεχωριστούς οίνους που κατά κοινή ομολογία οδήγησαν την ελληνική οινοποίηση στα υψηλότερα επίπεδα της παγκόσμιας αγοράς. «Σκαπανείς του οίνου» θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει κάποιος που έχει παρακολουθήσει την πορεία τους και έχει γευτεί τους οίνους τους. Όπως άλλωστε λένε και οι ίδιοι: «Πίσω από τις ετικέτες της ΓΑΙΑ βρίσκεται μία απλή και ταυτόχρονα προκλητική ιδέα που δεν είναι άλλη από το να διερευνήσουμε σε βάθος τα όρια των ελληνικών ποικιλιών και χρησιμοποιώντας γνώση και τεχνολογία αιχμής να προσφέρουμε στον οινολάτρη, εντός και εκτός συνόρων, το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα». Η φιλοσοφία τους αυτή αντικατοπτρίζεται πλήρως στα προϊόντα τους.

.

οινοποιείο Σαντορίνης

Η Γαία Οινοποιητική λοιπόν παράγει συνολικά 12 ετικέτες.

  • 4 οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
  • 3 οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΝΕΜΕΑ
  • 4 οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και
  • 1 οίνο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΡΕΤΣΙΝΑ

γαια οινοποιητικη ετικετες

Η πρώτη σύσταση της εταιρίας στο οινόφιλο κοινό έγινε το 1994 με το εμβληματικό πλέον «[tooltip content="Λευκός ξηρός οίνος, από 100% Ασύρτικο. Η μέση ηλικία των αμπελώνων από τους οποίους προέρχεται, υπολογίζεται σε 80 χρόνια. H ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση, που σπάνια ξεπερνά τα 350 kg σταφυλιών το στρέμμα, σε συνδυασμό με το έδαφος και την ποικιλία, δίνουν ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα. O ΘAΛAΣΣITHΣ αναδεικνύεται καλύτερα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και ιδιαίτερα με θαλασσινά, ψάρια, οστρακόδερμα αλλά και αρνάκι λεμονάτο. Γενικά, προτιμά γεύσεις μέτριας αρωματικής έντασης, όπου κυριαρχούν το αλμυρό, το ξινό ή το λιπαρό. Μπορεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις να παλαιωθεί για 2-3 χρόνια(θερμοκρασία 12-14ο C)" url="" ]ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ[/tooltip]» Π.Ο.Π. Σαντορίνη. Ένα κρασί που παράγεται από την παραδοσιακή ποικιλία του νησιού «Ασύρτικο» η οποία καταφέρνει κάτω από αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες να συνδυάσει ικανοποιητική ωριμότητα των σταφυλιών με μία σχετικά υψηλή οξύτητα, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για τη γευστική ισορροπία των λευκών ξηρών οίνων.

Από το 1995 μέχρι και το 1999 εμφανίζονται κατά σειρά: ο [tooltip content="Λευκός ξηρός οίνος, από Μοσχοφίλερο και Ροδίτη. Δύο παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες που συνδυάζουν ισόποσα τις αρετές τους. Tο Μοσχοφίλερο από το οροπέδιο της Αρκαδίας φέρνει φρουτώδη αρώματα, οξύτητα και νεύρο, ενώ ο Ροδίτης από τις πλαγιές της ημιορεινής Κορινθίας χαρίζει κομψότητα. Δοκιμάστε το ως aperitif ή με ελαφρά γεύματα και λεπτές γεύσεις στους 80-100C. Οπωσδήποτε απολαύστε το πάντα με καλή παρέα… " url="" ]Λευκός[/tooltip] και ο [tooltip content="Ερυθρός ξηρός οίνος, από 100% Αγιωργίτικο. Ο ερυθρός ΝΟΤΙΟΣ χαρακτηρίζεται από ένα βαθύ ερυθρό-ιώδες χρώμα και άρωμα μέσης έντασης, αλλά ιδιαίτερης καθαρότητας και φινέτσας. Ένα σχετικά πολύπλοκο κρασί που ελίσσεται μεταξύ του φραγκοστάφυλου και της καραμέλας βουτύρου. Η γεύση του είναι ιδιαίτερα μαλακή, με στρογγυλές τανίνες, που τονίζουν ένα πλούσιο και δομημένο σώμα. Συνοδεύει εδέσματα μέσης έως υψηλής γευστικής έντασης. Mην ξεχνάτε πως η Νότια καταγωγή του επιβάλλει να συνοδεύεται πάντα από καλή παρέα γύρω στους 14οC το καλοκαίρι και στους 16oC το χειμώνα. " url="" ]Ερυθρός[/tooltip] «ΝΟΤΙΟΣ» Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος, ως απάντηση στο αν οι μεσόγειοι (οι νότιοι δηλαδή) μπορούν να κάνουν ποιοτικά κρασιά καθώς και το ροζέ [tooltip content="Ροζέ ξηρός οίνος, από 100% Αγιωργίτικο. H έννοια «πολυδυναμική ποικιλία» βρίσκει στο Αγιωργίτικο μία πραγματική διάσταση. Tο «AΓIΩPΓITIKO 14-18 h» είναι μία απ' αυτές τις διαστάσεις. Χρώμα βαθύ τριανταφυλλί, ιδιαίτερα ελκυστικό. Άρωμα φρουτώδες με κυρίαρχες συνιστώσες αυτές του κερασιού και του φραγκοστάφυλου, τυπικό του Αγιωργίτικου των υψωμάτων. Γεύση δροσερή και ανάλαφρη. Δοκιμάστε το με ζυμαρικά, λευκό κρέας, πίτσα χωρίς σκόρδο και κρύα πιάτα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρων ο συνδυασμός του με κινέζικη και γενικά κουζίνα της Άπω Ανατολής" url="" ]«ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 14-18 h»[/tooltip] Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος, που προσπαθεί να ξαναβάλει στο χάρτη τους γλυκείς οίνους από Αγιωργίτικο, η Ρετσίνα [tooltip content="Λευκός ξηρός οίνος, από 100% Ροδίτη. Ρετσίνα με χρώμα λευκοκίτρινο και πράσινες ανταύγειες. Γεύση δροσερή που ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στο σταφύλι και το πεύκο, ενώ λεμόνι και αίσθηση μαστίχας συνυπάρχουν ισότιμα χωρίς τάσεις επικυριαρχίας. Ίσως να πρόκειται για το μόνο κρασί που μπορεί να συνοδεύσει αρμονικά εκείνα τα άνευ πρωτοκόλλου αλλά τόσο λατρευτά, πληθωρικά (και ελαφρώς άναρχα) ελληνικά γεύματα... εκεί όπου ο Τσίρος συναντά χωρίς προκατάληψη τον Μπεκρή μεζέ ..." url="" ]«ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ Nobilis »[/tooltip], και ο λευκός οίνος παλαίωσης [tooltip content="Λευκός ξηρός οίνος παλαίωσης, από 100% Ασύρτικο. Γεννήθηκε από τη σύζευξη του Σαντορινιού Ασύρτικου με το ξύλο δρυός του δάσους Nevers της κεντρικής Γαλλίας και το ξύλο ακακίας της Νότιας Γαλλίας. Αίσθηση ξύλου, βανίλιας, λιβανιού και λουλουδιών ακακίας "ντύνουν" το φρούτο του Ασύρτικου, ενώ το "στόμα" του είναι στρογγυλό, σχεδόν λιπαρό, με επίμονη διάρκεια.O ΘAΛAΣΣITHΣ ΒΑΡΕΛΙ, είναι ένας λευκός ξηρός οίνος παλαίωσης που με σωστή διατήρηση των φιαλών σε ύπτια θέση, στους 12ο-14ο C θα συνεχίσει, για τα επόμενα 5-6 χρόνια, να εξελίσσεται προς μία πολυπλοκότερη μορφή." url="" ]«ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ» [/tooltip]Π.Ο.Π. Σαντορίνη, ένας οίνος παλαίωσης από τη σύζευξη του Σαντορινιού Ασύρτικου με το ξύλο δρυός του δάσους Nevers της κεντρικής Γαλλίας και το ξύλο ακακίας της Νότιας Γαλλίας. Την ίδια χρονιά κάνει και την εμφάνισή του ο πρώτος οίνος Π.Ο.Π Νεμέα, δύο χρόνια μετά την απόκτηση του ιδιόκτητου αμπελώνα στο Κούτσι Νεμέας, το πολύπλοκο [tooltip content="Ερυθρός ξηρός οίνος παλαίωσης, από 100% Αγιωργίτικο. H οινοποίηση γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει, το ήδη πυκνό σε ουσίες σταφύλι, να εκφραστεί στο κρασί με τον πιο απόλυτο και ολοκληρωμένο τρόπο. Ένα ιδιαίτερα βαθύ ερυθρό-ιώδες χρώμα συνοδεύεται από αρώματα μεγάλης έντασης, καθαρότητας και πολυπλοκότητας με συνιστώσες από φρούτο, ξύλο, βανίλια και γαρύφαλλο. Η λιπαρότητα, ο όγκος, το σώμα, η δομή και η γευστική διάρκεια συμπληρώνουν το γευστικό καμβά της ασυνήθιστης αυτής Νεμέας. Σε ιδανικές συνθήκες διατήρησης, σε θερμοκρασία που ποτέ δεν θα ξεπεράσει τους 12ο-14οC, το KTHMA ΓAIAΣ θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς μία ακόμα πολυπλοκότερη μορφή για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον" url="" ]«ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ»[/tooltip]. H οινοποίησή του γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει, το ήδη πυκνό σε ουσίες σταφύλι, να εκφραστεί στο κρασί με τον πιο απόλυτο και ολοκληρωμένο τρόπο. H πολύ μακρά μεταζυμωτική εκχύλιση είναι το σημείο κλειδί της πρώτης φάσης της οινοποίησης. Στη συνέχεια ο νέος οίνος ωριμάζει για 12 τουλάχιστον μήνες μέσα σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια των 225lt. Το δάσος προέλευσης του ξύλου, ο βαθμός καψίματός του, ο τρόπος κοπής του και άλλες μικρές λεπτομέρειες έχουν εξεταστεί και επιλεγεί έτσι ώστε να έχουμε τελικά έναν οίνο με ιδιαίτερα σύνθετη προσωπικότητα. Την επόμενη χρονιά (2000) δημιουργήθηκε το κλασικό [tooltip content="Ερυθρός ξηρός οίνος από 100% Αγιωργίτικο. Ουσιαστικά η «δεύτερη ετικέτα» του οίνου «ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ». Πλούσιο και δομημένο ισορροπεί ανάμεσα στο φρούτο της ποικιλίας και το ξύλο της δρυός. Πιστεύουμε ότι μπορεί να παλαιώσει για 4-6 χρόνια αποκτώντας ένα αρωματικό χαρακτήρα πιο σύνθετο και μια γεύση ακόμα πιο βελούδινη. Συνιστάται να το απολαύσετε με μια σχετικά πλούσια κουζίνα που θα περιστρέφεται γύρω από το κόκκινο κρέας και τα πικάντικα εδέσματα, σε μια θερμοκρασία μεταξύ 16ο και 18οC." url="" ]«ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ» [/tooltip]Π.Ο.Π Νεμέα, ένας ενδιάμεσος αλλά απαραίτητος κρίκος αυτής της θαυμάσιας αλυσίδας που λέγεται Αγιωργίτικο. Πλούσιο και δομημένο ισορροπεί ανάμεσα στο φρούτο της ποικιλίας και το ξύλο της δρυός. Επίσης γεννιέται ο [tooltip content=": Ερυθρός οίνος παλαίωσης (5 έτη), Φυσικώς Γλυκύς, από 100% Αγιωργίτικο. Οίνος που αναγεννά την μακραίωνη παράδοση των γλυκών οίνων της Νεμέας και της ποικιλίας του Αγιωργίτικου. Μπορείτε να παλαιώσετε τον «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ» για πολλά ακόμα χρόνια και όταν το αποφασίσετε να τον απολαύσετε με γλυκά που έχουν βάση τη σοκολάτα, πάντα κρύο, αλλά όχι παγωμένο" url="" ]«ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ»[/tooltip] Π.Ο.Π Νεμέα, ο οποίος μετά από πέντε χρόνια παλαίωσης έκανε την εμφάνισή του το 2006. Το 2007 το ανήσυχο πνεύμα των δύο οινοποιών έφερε στο φώς το [tooltip content="Ερυθρός ξηρός οίνος, από Syrah και Αγιωργίτικο. Γέννημα στη βάση της δημιουργίας της κατηγορίας Super Tuscans που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στην Ιταλία (Τοσκάνη) με το πάντρεμα της τοπικής ποικιλίας Sangiovese με Cabernet Sauvignon. Το ΓΑΙΑ S παλαιώνει 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και στη συνέχεια αφού εμφιαλωθεί χωρίς να μεσολαβήσει φιλτράρισμα, παραμένει στη φιάλη 5 μήνες πριν από τη διάθεση στο εμπόριο. Το αποτέλεσμα είναι ένας οίνος με ιδιαίτερα βαθύ ερυθρό-ιώδες χρώμα, αρώματα μεγάλης έντασης, καθαρότητας και πολυπλοκότητας, όπου το Αγιωργίτικο και το Syrah αλληλοσυμπληρώνονται με αμοιβαίο σεβασμό. Η δομή του είναι στιβαρή, πληθωρική και γενναιόδωρη. Σε ιδανικές συνθήκες διατήρησης, σε θερμοκρασία που ποτέ δεν θα ξεπεράσει τους 12ο-14οC, το ΓΑΙΑ S θα συνεχίσει για περισσότερο από μία δεκαετία να εξελίσσεται προς μία ακόμα πολυπλοκότερη μορφή." url="" ]«ΓΑΙΑ S»[/tooltip] Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος, στα πρότυπα των Super Tuscans. Τέλος το 2008 δημιουργήθηκε το [tooltip content="Ερυθρός ξηρός οίνος από 100% Αγιωργίτικο. Ουσιαστικά η «δεύτερη ετικέτα» του οίνου «ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ». Πλούσιο και δομημένο ισορροπεί ανάμεσα στο φρούτο της ποικιλίας και το ξύλο της δρυός. Πιστεύουμε ότι μπορεί να παλαιώσει για 4-6 χρόνια αποκτώντας ένα αρωματικό χαρακτήρα πιο σύνθετο και μια γεύση ακόμα πιο βελούδινη. Συνιστάται να το απολαύσετε με μια σχετικά πλούσια κουζίνα που θα περιστρέφεται γύρω από το κόκκινο κρέας και τα πικάντικα εδέσματα, σε μια θερμοκρασία μεταξύ 16ο και 18οC." url="" ]«ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ-Wild Ferment»[/tooltip] Π.Ο.Π. Σαντορίνη. Το έτερο Π.Ο.Π. Σαντορίνη δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, παρά το [tooltip content="Οίνος παλαίωσης (10 έτη) Ερυθρός, Φυσικώς Γλυκύς από Ασύρτικο (κυρίως), Αθήρι και Αηδάνι. Καινοτομία: Ενώ ένα τμήμα των σταφυλιών αφυδατώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο κάτω από τον Αυγουστιάτικο Σαντορινιό ήλιο, ένα άλλο τμήμα αφυδατώνονται στην σκιά, τεχνική που βοηθά στο να διατηρηθούν καλύτερα τα ποικιλιακά αρώματα. Χαρακτηριστικά: Σύνθετα & έντονα αρώματα που παραπέμπουν σε φρούτα που έχουν περάσει από τη φωτιά και έχουν καραμελοποιηθεί με κυρίαρχα τις σταφίδες, τα βερίκοκα & τα σύκα. Γλυκιά και ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με εντυπωσιακή διάρκεια. Νότες καφέ, περγαμόντου και πάλι ξερού σύκου είναι οι πλέον διακριτές. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το σπάνιο κρασί πάντα κρύο, στους 6-8°C περίπου, συνοδεύοντας ένα πλούσιο επιδόρπιο με βάση την μαύρη σοκολάτα ή/και τα ξερά σύκα ή απλά να συνεχίσετε να το παλαιώνετε για πολλά ακόμα χρόνια..." url="" ]«VINSANTO ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ»[/tooltip].

γαια οινοποιητικη

Με λίγα λόγια, κάθε επιλογή της «Γαίας Οινοποιητικής» αποτελεί -ακόμα και για κάποιον που δεν είναι μυημένος οινογνώστης- ξεκάθαρη καινοτομία που προσφέρει στην ελληνική οινοποίηση τον ασφαλή (αν υπάρχει τέτοιος) δρόμο που οδηγεί σε μεγάλα κρασιά που έχουν την δυναμική και να αντέξουν στο χρόνο και να αναπτυχθούν περαιτέρω, αλλά και να ανταγωνιστούν αντίστοιχα μεγάλες ετικέτες φημισμένων οινοποιείων του εξωτερικού, συνεπώς να βάλουν την Ελλάδα για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη της αγοράς του κρασιού. Και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν περίφημα!