Ποτοποιία Βαρβαγιάννη ΕΠΕ

Πρόκειται για την «Ποτοποιία Βαρβαγιάννη», με έδρα το Πλωμάρι Λέσβου, που εδώ και ενάμιση περίπου αιώνα προσφέρει στην ελληνική και διεθνή αγορά ένα παραδοσιακό, αυθεντικό Ούζο που προέρχεται «100% εξ αποστάξεως» – κάτι μοναδικό στα επώνυμα ούζα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά!

Η Εταιρία

Μια μοναδική παράδοση που συνεχίζεται για πέντε γενεές με εκπληκτική συνέπεια

Ένα σπάνιο παράδειγμα μιας οικογενειακής επιχείρησης που για πέντε συνεχόμενες γενιές προστατεύει με εκπληκτική συνέπεια μια μοναδική παράδοση, μας χαρίζει η ακριτική Λέσβος.

Πρόκειται για την «Ποτοποιία Βαρβαγιάννη», με έδρα το Πλωμάρι Λέσβου, που εδώ και ενάμιση περίπου αιώνα προσφέρει στην ελληνική και διεθνή αγορά ένα παραδοσιακό, αυθεντικό Ούζο που προέρχεται «100% εξ αποστάξεως» – κάτι μοναδικό στα επώνυμα ούζα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά!

Η ιστορία της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη

Η ιστορία της «Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη» έχει τις ρίζες της στην Οδυσσό της Ρωσίας, περνάει από την Κωνσταντινούπολη, την κοσμοπολίτικη εστία του Ελληνισμού και καταλήγει στο Πλωμάρι της Λέσβου όπου εδώ και 150 περίπου χρόνια «γεννήθηκε» ένα αυθεντικό, παραδοσιακό ελληνικό ποτό που φθάνει μέχρι τις μέρες μας με την ίδια ακριβώς συνταγή που εμπνεύστηκε ο δημιουργός του Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης: Το «Ούζο Βαρβαγιάννη – Πλωμαρίου».

Ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης, ένα εκλεκτό τέκνο του Οικουμενικού Ελληνισμού, ξεκίνησε από την Οδυσσό, πέρασε από την Κωνσταντινούπολη και το 1860 έφτασε στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου ψάχνοντας να βρει γόνιμες συνθήκες που θα καρποφορούσαν την πολύτιμη γνώση και την εμπειρία του στις αποστάξεις.

Ο τόπος που επέλεξε ήταν ιδανικός για τον σκοπό του: Η Λέσβος, νησί πλούσιο κι ευλογημένο, με εύφορη γη, εξαιρετικό κλίμα και άφθονα νερά που έδιναν ζωή σε μια αξεπέραστη ποικιλία γλυκάνισου και σ’ εκατοντάδες σπάνια αρωματικά φυτά, τον ενέπνευσαν στην δημιουργία ενός ούζου άριστης ποιότητας, που έμελλε να συνεχίσει μια μακρά πορεία συμπληρώνοντας -μέχρι σήμερα- ενάμιση αιώνα παρουσίας στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Οι διάδοχες γενιές του ιδρυτή της «Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη» αποδείχθηκαν πιστοί φύλακες της μεγάλης παράδοσης που κληρονόμησαν, επιμένοντας με την ίδια ευλάβεια στην σχολαστική επιλογή αγνών, φυσικών υλικών, στον παλιό, παραδοσιακό τρόπο της απόσταξης και στην πολύτιμη, μυστική οικογενειακή συνταγή που συνεχίζει να μας χαρίζει την ποιότητα και τη μοναδική γεύση του «Ούζου Βαρβαγιάννη – Πλωμαρίου» εδώ και πέντε γενιές.

Μουσείο Ούζου

Σήμερα, στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου η σύγχρονη τεχνολογία συνυπάρχει αρμονικά με την ιστορία και την παράδοση. Στο πρώτο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πλωμαριού – Μυτιλήνης, με κατεύθυνση προς τον Άγιο Ισίδωρο, δίπλα στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της «Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη» βρίσκεται το Μουσείο του Ούζου της οικογένειας Βαρβαγιάννη. Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

Το Μουσείο του Ούζου της οικογένειας Βαρβαγιάννη αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του πανέμορφου Αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Το Μουσείο, με ελεύθερη είσοδο, υποδέχεται τους επισκέπτες του σε διαφορετικές ώρες κάθε εποχή: Από τον Απρίλιο μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου το μουσείο είναι ανοικτό από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ενώ από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Επισκέψεις στο μουσείο γίνονται και Σάββατα, Κυριακές ή γιορτές που είναι αργία κατόπιν συνεννόησης. (Για περισσότερες πληροφορίες τηλέφωνο επικοινωνίας 22520 32741).

Ούζο Πλωμαρίου & Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική και διεθνή αγορά κυκλοφορούν χιλιάδες ετικετών ελληνικού «Ούζου», αλλά τα επώνυμα ούζα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των καταναλωτών κυριαρχούνται από την Λέσβο με τις ενδείξεις «Πλωμαρίου» και «Μυτιλίνης» οι οποίες αποτελούν «Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις», σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Ειδικότερα η ένδειξη «Ούζο Πλωμαρίου» αναγνωρίστηκε σαν μια «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη», (όπως και η ένδειξη «Ούζο Μυτιλήνης» – ΦΕΚ 1283/Β/2004), η οποία αναγράφεται με χαρακτήρες ιδίου μεγέθους και επιφυλάσσεται μόνο για τους Ποτοποιούς οι οποίοι ακολουθούν ολόκληρη την διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης του Ούζου στο Πλωμάρι της Λέσβου, χωρίς να αποτελεί αποκλειστική ένδειξη κανενός.

Επίσης, η ένδειξη «Εξ αποστάξεως 100%» ή «Από απόσταξη 100%» μπορεί να γράφεται στις ετικέτες ούζου (με χαρακτήρες γραμμάτων που είναι μικρότεροι από την εμπορική επωνυμία του Ούζου) και επιφυλάσσεται μόνον στους ποτοποιούς οι οποίοι παράγουν Ούζο, ο αλκοολικός τίτλος του οποίου οφείλεται εξ ολοκλήρου σε προϊόν απόσταξης (όπως το «Ούζο Βαρβαγιάννη – Πλωμαρίου»).

Tο «Ούζου Βαρβαγιάννη – Πλωμαρίου» αποτελεί ένα πολύτιμο στολίδι όχι μόνο της Ελληνικής Ποτοποιίας αλλά και των παραδοσιακών προϊόντων της σύγχρονης Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό αξίζει να καταλάβει μια θέση τόσο στο τραπέζι μας όσο και στο σημείο που φιλοξενούμε τα διάφορα ποτά.

Κατηγορίες προϊόντων

Σήμερα, το «Ούζου Βαρβαγιάννη – Πλωμαρίου» παράγεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους – το 30% περίπου της συνολικής παραγωγής εξάγεται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού:

  • Το κλασικό Μπλε «Ούζο Βαρβαγιάννη – Πλωμαρίου» με την Μπλε ετικέτα από 100% απόσταξη του ούζου με γνήσιο απόσταγμα γλυκάνισου και αρωματικών φυτών, που παράγεται στους 46% Vol. με το μοναδικό νερό του Πλωμαρίου.
  • Το Πράσινο «Ούζο Βαρβαγιάννη – Πλωμαρίου» με την Πράσινη ετικέτα. Το «απαλό» ούζο της οικογένειας Βαρβαγιάννη δημιουργήθηκε το 1997 από ένα γνήσιο απόσταγμα 100% που παράγεται στους 42% Vol.
  • Το «Ούζο Αφροδίτη» δημιουργήθηκε το 1962 από το πιο εκλεκτό τμήμα πολλαπλών κλασματικών αποστάξεων κι έχει σαν βάση του αγνά υλικά, γλυκάνισο και μια σειρά αρωματικών φυτών και σπόρων. Το σπάνιο αυτό ούζο παράγεται στους 48% Vol.
  • Το «Ούζο Εύζων» (αποστάχθηκε το 1950) αποτελεί ένα παραδοσιακό απεριτίφ που παράγεται στους 47% Vol. και στο οποίο το κυρίαρχο άρωμα του γλυκάνισου θυμίζει ευωδιαστό αγρό της ελληνικής φύσης, ενώ η ρωμαλέα γεύση του θυμίζει την αγνή και άγρια φύση των θαλασσινών.
  • Το Συλλεκτικό Ούζο Βαρβαγιάννη θεωρείται “Το απόσταγμα των αποσταγμάτων.” Χρησιμοποιώντας τις αρχέγονες συνταγές και με συνεχείς κλασματικές αποστάξεις δημιουργήσαμε με απόσταξη 100% το Συλλεκτικό Βαρβαγιάννη στο Πλωμάρι της Λέσβου, το οποίο παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα.

Προϊόντα Περιπτέρου

*Πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση

Επικοινωνία