Creta Farms

Η νέα παγκόσμια ταυτότητά της Creta Farms αντικατοπτρίζει τη δυναμική της και την αποφασιστικότητά της να ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα σηματοδοτώντας παράλληλα την εξάπλωση από μία «φάρμα» στην Κρήτη… σε «φάρμες» στο εξωτερικό.

Creta Farms logo

Το ταξίδι της Creta Farms ξεκινά το 1970 στην Κρήτη, το νησί του ελαιόδεντρου, με τον καρπό που κρύβει το μεγάλο ελληνικό θησαυρό, το «υγρό χρυσάφι» κατά τον Όμηρο, το ελαιόλαδο.

Στον ευλογημένο αυτό τόπο, ο Στυλιανός Δομαζάκης, πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, μεγαλώνοντας δικά του ζώα, ιδρύει την πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κρήτη, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για τη δημιουργία της μεγάλης σημερινής επιχείρησης. Το μεράκι των δύο αδελφών, Εμμανουήλ και Κωνσταντίνου για καινοτομικά προϊόντα βασισμένα σε αγνά συστατικά, η πίστη τους στην κρητική διατροφή και το όνειρό τους να γίνουν πρεσβευτές της ταξιδεύοντάς την σε όλο τον κόσμο, οδήγησε στη γέννηση της Creta Farms. Ένας σημαντικός σταθμός σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι στη γεύση και την καινοτομία ήταν η πρωτοποριακή σειρά 0-3%, με κύρια χαρακτηριστικά την πλούσια γεύση και τα χαμηλά λιπαρά. Η κατηγορία των αλλαντικών μέχρι τότε χαρακτηριζόταν από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με αποτέλεσμα να θεωρείται - δικαίως- «απαγορευμένη απόλαυση».

προιοντα Creta farms

Με το λανσάρισμα της σειράς Creta Farms 0-3%, κάνει την εμφάνισή της η πρώτη σειρά αλλαντικών στην Ελλάδα με χαμηλά λιπαρά, η οποία αποτέλεσε το εισιτήριο για την είσοδο της εταιρίας στο λιανεμπόριο και δημιούργησε νέα τάση στην κατηγορία των αλλαντικών κάνοντας το πρώτο βήμα για την απενοχοποίησή τους.

Όμως, τα δύο αδέλφια, ανήσυχα πνεύματα, δεν επαναπαύθηκαν στην αρχική επιτυχία. Σύντομα, ακολούθησε η γέννηση μιας ιδέας, μίας μοναδικής στον κόσμο συνταγής, που θα έκανε την Creta Farms όχι μόνο έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα, αλλά και μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία σε διεθνές επίπεδο. Μία μεγάλη επιτυχία μέσα από μία πολύ απλή σκέψη! Μία μοναδική στον κόσμο συνταγή, μέσα από το μεγαλείο της απλότητας, που ονομάστηκε «Εν Ελλάδι». Το μυστικό; Η αφαίρεση ζωικού λίπους από επιλεγμένα τεμάχια εκλεκτού κρέατος και ακολούθως η άμεση ενσωμάτωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σε αυτό. Πιστεύουν τόσο πολύ σε αυτή την πρωτοποριακή ιδέα που σπεύδουν να την κατοχυρώσουν (κατέχουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) αμέσως και σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα, κάτι που θα αποδειχθεί σοφή κίνηση, όταν πριν από μερικά χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανταγωνιστές που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την καινοτομία που είχαν αναπτύξει.

creta-farms

Ουσιαστικά κάθε σκέψη και κυρίως κάθε κίνηση της εταιρίας βασίζονται στο βαθύτερο όραμά της που είναι να βοηθήσει τον κόσμο να ζει και να τρέφεται καλύτερα, προσφέροντας του προϊόντα που μπορούν να συνδυάζουν την υψηλή διατροφική αξία με την απαράμιλλη νοστιμιά που καθένας έχει δικαίωμα να απολαμβάνει.

Μέσα στην δεκαετία του 2000 η εταιρία με την εισαγωγή των νέων προϊόντων που λάνσαρε, γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη. Αφού το 2002 εγκαινίασε τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Κρυονέρι Αττικής επενδύοντας 26 εκατ ευρώ, εισέρχεται σταδιακά και μελετημένα στις αγορές της Κύπρου, της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Μεγ. Βρετανίας, με γνώμονα την γνώση των συνηθειών των καταναλωτών σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Σε αυτές θα προστεθούν και κάμποσες άλλες στην συνέχεια (Δανία, Εσθονία κ.α.). Όλα αυτά τα επιτυγχάνει με δύο τρόπους. Είτε μέσω κοινοπραξιών (Joint Ventures & Shareholders’ agreements) με ντόπιους εταίρους, είτε μέσω του λεγόμενου license agreement δηλαδή μέσα από την συμφωνία παραχώρησης των δικαιωμάτων χρήσης της καινοτόμου παραγωγικής μεθοδολογίας της σε τοπικά δραστηριοποιούμενους παραγωγούς και την δυνητικά εμπορική ανάπτυξη των προϊόντων μέσα από co-branding μοντέλα.

εν ελλαδι

Όσον αφορά τα προϊόντα της Creta Farms καλύπτουν και το πιο δύσκολο γούστο. Παράγει 5 διαφορετικές σειρές αλλαντικών (Κλασική, Εν Ελλάδι, 0-3%, Combi, Παραδοσιακή) στις οποίες περιλαμβάνει ότι μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου! Ενδεικτικά: Ζαμπόν, γαλοπούλα, χοιρινή ωμοπλάτη, πάριζα, Μπέικον, σαλάμι, Μορταδέλα και πολλά πολλά άλλα! Συγχρόνως παράγει 46 από τα προϊόντα της χωρίς γλουτένη καθώς και κρέας για κατανάλωση. Και όλα αυτά στις πλέον σύγχρονες συνθήκες που υπάρχουν. Πράγματι, τα  ζώα μεγαλώνουν στις ιδιόκτητες χοιροτροφικές μονάδες της εταιρίας, εξασφαλίζοντας συνθήκες που εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους ανάλογα με την ηλικία τους, με καθημερινό κτηνιατρικό έλεγχο και ζωοτεχνική φροντίδα από ειδικευμένο και άριστα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό. Επιπλέον, ακολουθείται ειδική εκτροφή με επιλεγμένες φυτικές πρώτες ύλες και με όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η πάχυνση γίνεται χωρίς χρήση αντιβιοτικών.

Σήμερα, η Creta Farms συνεχίζει να παράγει αγνά, υψηλής ποιότητας και με πλούσια γεύση προϊόντα. Διατηρώντας πάντα το αρχικό μεράκι των ανθρώπων της, έχει παντρέψει την μεσογειακή διατροφική παράδοση με την καινοτομία, μεγαλώνοντας και ξεφεύγοντας πλέον από τα στενά ελληνικά σύνορα. Η νέα παγκόσμια ταυτότητά της αντικατοπτρίζει τη δυναμική της και την αποφασιστικότητά της να ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα σηματοδοτώντας παράλληλα την εξάπλωση από μία «φάρμα» στην Κρήτη… σε «φάρμες» στο εξωτερικό.