ΚΡΙ ΚΡΙ Βιομηχανία Γάλακτος

krikri

Η αμιγώς ελληνική εταιρία ΚΡΙ – ΚΡΙ που έχει καταφέρει να στείλει το σερραϊκό γάλα στα πέρατα της γης και οραματίζεται να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά του αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού.

Όλα ξεκίνησαν το 1954 από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες. Ο 26χρονος τότε Ηπειρώτης Γιώργος Τσινάβος παρήγαγε κυρίως παγωτά (το πασίγνωστο κασσάτο από πρόβειο γάλα) τα οποία διένειμε στην πόλη με ειδικά χειροκίνητα καροτσάκια. Λίγα χρόνια αργότερα τη δεκαετία του ’60 η εταιρία μεταφέρεται σε νέους ιδιόκτητους χώρους, αποκτά την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού και τοποθετεί τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία με παγωτά στην αγορά των Σερρών. Δυστυχώς όμως το 1963 ο ιδρυτής της πεθαίνει, σε ηλικία μόλις 35 ετών. Αναλαμβάνουν τότε η γυναίκα με τον αδερφό του. Σήμερα την εταιρία διοικεί ο γιός του ιδρυτή Παναγιώτης Τσινάβος ο οποίος την ανέλαβε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αντικειμενικά την έχει οδηγήσει σε τρομερή ανάπτυξη και εξωστρέφεια.

112814161240

Σημαντική χρονιά για την εταιρία ήταν το 1987 όταν και τέθηκε σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο με παραγωγικές μονάδες γιαουρτιού και παγωτού. Έτσι τέσσερα χρόνια μετά μπαίνει στην αγορά γιαουρτιού. Από τότε έχει διανύσει μια άξια λόγου πορεία καθώς δημιούργησε το πρώτο υποκατάστημα στην Αθήνα, ανανέωσε πλήρως τον εξοπλισμό της, κατασκεύασε αυτόνομη μονάδα παραγωγής γιαουρτιού, μπήκε στην αγορά του Φρέσκου Γάλατος, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών κάνοντας αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και λάνσαρε ουκ ολίγα νέα προϊόντα. Το μερίδιο της εταιρίας στην αγορά γιαουρτιού από 4% το 2008 είχε φτάσει το 2013 στο 13,4%.

Όλα έβαιναν καλώς μέχρι τις 24/12 του 2013. Παραμονή Χριστουγέννων, μέρες γιορτινές, λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα ξεσπά πυρκαγιά στη γραμμή γιαουρτιού και γάλατος της ΚΡΙ – ΚΡΙ. Πρώτο μέλημα η ασφαλής απομάκρυνση του υπαλληλικού προσωπικού που εκείνη την ώρα εργάζεται στο χώρο. Πράγματι, τηρώντας κατά γράμμα το εκπονημένο σύστημα εκτάκτων αναγκών δεν σημειώνεται ούτε τραυματισμός. Το πλήγμα όμως για την εταιρία μοιάζει καίριο.

κρι κρι γιαουρτι

Μια μέρα αργότερα ο ιδιοκτήτης δηλώνει: «Στην οικογένεια της ΚΡΙ ΚΡΙ είμαστε συγκλονισμένοι από το συμβάν. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Με την υποστήριξη των ανθρώπων μας που απέδειξαν για άλλη μια φορά την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στην εταιρία, την υποστήριξη των γαλακτοπαραγωγών του Νομού Σερρών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των πελατών μας, θα τα καταφέρουμε. Από σήμερα κιόλας προχωράμε με συντονισμένα βήματα για τη δυναμική αναδιοργάνωση της παραγωγής μας προκειμένου να καλύψουμε άμεσα τις ανάγκες των πελατών μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής αξίας στους καταναλωτές μας. Μπορεί η φωτιά να έκαψε τις εγκαταστάσεις μας, αλλά άναψε ακόμα περισσότερο την πίστη, την θέληση και το όραμα των ανθρώπων της Κρι Κρι. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράστασή σας».

Τελικά η ζημιά για την εταιρία ανήλθε σε κάτι λιγότερο από 20εκ. € αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για την πορεία της. Με γρήγορες και στρατηγικές κινήσεις κατάφερε όχι μόνο να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις έναντι των πελατών της, συνάπτοντας συνεργασίες με ανταγωνιστικές εταιρίες σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση, αλλά και να ανοίξει την νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής σε χρόνο ρεκόρ, σε λιγότερο από 8 μήνες. Έτσι στις 13/8 του 2014 ξεκίνησε η λειτουργία της με διπλάσια παραγωγική δυνατότητα από την προηγούμενη.

112614163942 (1)

Σήμερα η ΚΡΙ ΚΡΙ εξάγει τα προϊόντα της κυρίως στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία), στα Βαλκάνια, αλλά και σε χώρες όπως το Ιράκ και το Χονγκ Κόνγκ, την ώρα που περιμένει να αρθεί το εμπάργκο από την πλευρά της Ρωσίας και να ξεκινήσει την ήδη συμφωνημένη συνεργασία της με συνεργάτη της στην Αγία Πετρούπολη. Ουσιαστικά ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα από το 2000 και μετά έχει να επιδείξει σημαντικά μερίδια τόσο με το σήμα ΚΡΙ ΚΡΙ, όσο και με τις συνεργασίες που έχει συνάψει για την παραγωγή προϊόντων private label.

Η εταιρία παράγει σήμερα 7 μάρκες παγωτού (Master – Rodeo – Top – Dolce Vita – Royal – Scooby Doo – Frozen Yogurt), 6 τύπους γιαουρτιού (Λευκό – Παιδικό – Παραδοσιακό – Σπιτικό – Με Φρούτα - Catering) και 3 τύπους γάλατος (Λευκό – Σοκολατούχο - Αριάνι) αποδεικνύοντας περίτρανα ότι έχει την εμπειρία να διακρίνει τις τάσεις και τις νέες δυναμικές που διαμορφώνονται στην αγορά καθημερινά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΚΡΙ ΚΡΙ παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρίες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.