Οινοποιία Λαφαζάνη

Η Εταιρία

H ιστορία της «Οινοποιίας Λαφαζάνη» ξεκινά κάπου στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν ο Βασίλης Λαφαζάνης ίδρυσε στον Πειραιά, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, την εταιρία «Λαφαζάνης Οινοποιητική».

Η εξελιξη

Ο Σπύρος Λαφαζάνης, γιος του ιδρυτή, από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια πειραματιζόταν πάνω στις δυνατότητες του πολυδύναμου Αγιωργίτικου από την περιοχή Ο.Π.Α.Π της Νεμέας ανακαλύπτοντας από τότε πως το Αγιωργίτικο είναι ίσως η μοναδική ελληνική ποικιλία που μπορεί να δώσει κρασιά ευχάριστα για όλα τα βαλάντια αλλά και κρασιά βαθειάς παλαίωσης, ανάλογα με την οινοποίηση που θα δεχθεί.

Έτσι όταν από το 1985 ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής οινοποιίας είχε ήδη θέσει τους δικούς του στόχους: Να παίρνει από το Αγιωργίτικο αλλά και από κάθε άλλη ποικιλία το καλύτερο δυναμικό της ώστε να προσφέρει εξαιρετικά κρασιά που να διαθέτουν άριστη σχέση ποιότητας και τιμής, με μεθόδους οινοποίησης και εξοπλισμό επιλεγμένο με επιστημονικά κριτήρια.

Για την επίτευξη του στόχου του, σχεδίασε την μεταφορά των εγκαταστάσεων του οινοποιείου στην ζώνη της Νεμέας, κάτι που υλοποίησε λίγα χρόνια αργότερα (1993) αποτελώντας τον πρώτο μη Νεμεάτη επενδυτή που εγκαταστάθηκε στην Νεμέα, το παράδειγμα του οποίου ακολούθησαν αργότερα και πολλοί άλλοι οινοπαραγωγοί.

Εγκαταστάσεις

Το νέο, υπερσύγχρονο οινοποιείο της «Οινοποιίας Λαφαζάνη» βρίσκεται σήμερα στην Νεμέα, εντός της ζώνης ΟΠΑΠ, δίπλα στο αρχαίο χωριό Κλεωνές και στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου ναού του Ηρακλή. Καλύπτει 4.000 περίπου τετραγωνικά μέτρα με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 5.000 τόνων κρασιού, είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και στελεχωμένο από έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.

Αμπελώνες

Η «Οινοποιία Λαφαζάνη» περιβάλλεται από αμπελώνες, νέους και παλαιούς, σε ύψος 300-450 μέτρων φυτεμένους με Αγιωργίτικο, την «πολυδυναμική» ποικιλία η οποία δίνει και τα κρασιά ΝΕΜΕΑ ΟΠΑΠ και ταυτόχρονα προσφέρει την δυνατότητα παραγωγής κρασιών μιας μεγάλης ποικιλίας διαφορετικών τύπων. Τα αμπέλια αυτά, εμπλουτισμένα με γαλλικές ευγενείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, επιτρέπουν στην «Λαφαζάνης Οινοποιητική» να περιλαμβάνει στη γκάμα της μερικά από τα χαρακτηριστικότερα και σύγχρονα Ελληνικά ερυθρά κρασιά.

Ποικιλίες

Οι λευκές ποικιλίες που οινοποιούνται στο οινοποιείο Λαφαζάνη περιλαμβάνουν το Μοσχοφίλερο, τον Ροδίτη, το Μοσχάτο Ρίου που δίνουν τα φρέσκα, δροσερά και φρουτώδη κρασιά ουσιαστικής ποιότητας, ενώ συμπληρώνονται από ένα εκλεκτικό και μοντέρνο Chardonnay.

Η οινοποιία έχει μακροχρόνιες σχέσεις με σημαντικούς καλλιεργητές αμπέλων της περιοχής. Η συνεργασία αυτή εξασφαλίζει την ποιότητα της πρώτης ύλης που συμπληρώνουν τους ιδιόκτητους αμπελώνες της και έχουν σαν αποτέλεσμα τα προϊόντα της «Οινοποιίας Λαφαζάνη» να συγκεντρώνουν πλήθος βραβείων σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Κατηγορίες προϊόντων

Το πρόγραμμα των προϊόντων της «Οινοποιίας Λαφαζάνη» σήμερα περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:

 • Premium:
  • Περιλαμβάνει τα κρασιά «Νεμέα ΟΠΑΠ», «Chardonnay» και «Φίλεμα».

 • Συλλογές:
  • Περιλαμβάνει λευκό και ερυθρό οίνο.

 • Ποικιλιακά:
  • Περιλαμβάνει τα ποικιλιακά κρασιά «Αγιωργίτικο», «Ροδίτης» και «Μοσχοφίλερο».

 • Value Line:
  • Η σειρά αυτή περιλαμβάνει πέντε κρασιά με το σήμα «Πρόρωγος» – λευκό, ροζέ, ερυθρό, ημίγλυκο αλλά και την παραδοσιακή ρετσίνα- καλύπτοντας όλο το φάσμα των απαιτήσεων του εμπορίου και των καταναλωτών.

 • Μεγάλες συσκευασίες:
  • Περιλαμβάνουν κρασιά σε συσκευασίες bag-in-box και Pet.

Προϊόντα Περιπτέρου

*Πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση

Επικοινωνία